Международният ден на сестринството, отбелязан с уебинар в МУ – Пловдив

Катедрата по сестрински грижи при ФОЗ на МУ – Пловдив отбеляза 12 май – Международния ден на сестринството, с уебинар на тема „Съвременната медицинска сестра – професионализъм и милосърдие“.

Събитието беше открито от доц. Даниела Танева, ръководител на Катедрата по сестрински грижи.  Проф. д-р Мариана Мурджева, Ректор на МУ – Пловдив, поздрави участниците и подчерта, че да бъдеш приемник и последовател на Флоранс Найтингейл – милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа, е както привилегия, така и огромна отговорност.

Разгледаните теми бяха посветени на актуалните проблеми на сестринството и визията на медицинската сестра в България, милосърдието и хуманността в здравните грижи, безценния принос на Флорънс Найтингейл за модерното сестринство. Направен беше обзор на значимостта на медицинската сестра – от Античността до днес, на появата и развитието на реанимационните сестрински грижи и на постиженията на сестринството през 21 век. Аудиторията бе запозната и с бъдещето на тази важна за здравеопазването професия, с акцентите за повишаване качеството на сестринските грижи.

Tags: , ,

Comments are closed.