На вниманието на Министър д-р Стойчо Кацаров: Спрете самозванците!

КОПИЕ: УС на БЛС

КОПИЕ: ЦКПЕ

 

Медицината не е просто нещо; още по-малко – лекарствата. Обаче какво наблюдаваме всекидневно, буквално по всички телевизии – обществени и частни? Цунами от реклами за всевъзможни лекарства и хранителни добавки /които също биват представяни за лекарства/, най-важното – подчертано! – “без лекарско предписание”: за запек, за диария, за менопауза, за простата /тук е направо престъпление: ами ако човекът няма хиперплазия, а рак?/, за артрози, за деменция.

Явяват се наглеци /един от тях се титулова професор, но не казва по какво, а ние знаем – бил е ръководител на Катедра “Автомобили и трактори” към Селскостопанския институт; синът му пък е химик, но изписва пред името си “д-р”; бизнес, майна/; дават ли дават медицински съвети, лекуват всичко – от рак до мерак.

Крайно време е МЗ и БЛС заедно да се намесят, за да спре тези самозвани лечители и рекламите на каквито и да е лекарствени средства, били те и ОТС /безрецептурни/ продукти/ или хранителни добавки; неконтролируемото им приемане може да крие опасности за здравето.

Нещо повече – в Закона за здравето има цяла глава – за “алтернативни медицински подходи”, която дава права на тези самозванци; тя направо трябва да бъде премахната от следващото 45-то НС.

Tags: , ,

Comments are closed.