Прочетено

Балтов раздал гепения милион от “Пирогов”

Под това заглавие в. “Уикенд”/6 август твърди:

“Основно за бонуси е раздаден източеният милион чрез фалшиви пациенти от “Пирогов”. Както си му е редът, солидна част от парите са отишли при шефовете на лечебното заведение. В случая това си е нормално, защото според здравния министър Стойчо Кацаров именно те са задвижили схемата за кражба от Здравната каса.

Любопитни факти се очаква да изскочат и покрай договорите за ремонт на болничните сгради. Твърди се, че при предишното правителство 30-40% от сумите на подобни поръчки са прибирани като рушвет. За да стане това, министри, шефове на агенции или други началници, които разпределят парите, манипулират самия конкурс, за да спечели фирмата, с която са се договорили. Обичайна практика е останалите кандидати да се дисквалифицират с формални поводи. Така правилната фирма може да даде максимално висока оферта, с което си гарантира печалба дори и след даване на рушвета.

Проверка на МЗ в конкурсите на “Пирогов” показва немалко странни неща. За последните три години болницата е раздала над 10 млн лв за ремонтна различните клиники. Оказва се, че при немалка част от договорите има само… един кандидат. Така е при преустройството на Клиниката по вътрешни болести. При прогнозна цена на ремонта за 1,9 млн лв, единственият кандидат печели с едва 60 хиляди по-малко. То си е логично, защото когато нямаш конкуренция защо да сваляш цените? При подобен сценарий минават и конкурсите за ремонт на клиниките по неврохирургия, шокова зала и други договори за аварийни ремонти, глътнали огромни суми. Победителят винаги е една и съща фирма. При конкурса за топлоизалиране на няколко от болничните сгради победителят дава едва две хиляди лв под максимално възможните 11,2 млн. При ремонта на Клиниката по неврохирургия цената дори е под хиляда лв от прогнозните 1,8 млн. При подобен начин приключва и последният конкурс, организиран от проф. Балтов за ремонтни дейности в Клиниката по урология. Там отново печели една от абонираните за победители фирми, прилапвайки почти максималните 3,4 млн лв.”

 

Обсъждане. В статията изобщо не се засяга избухналият скандал с загадъчно укритите чак в… Царево (?!?) скъпи апарати за образна диагностика, закупени за “Пирогов” с наши пари. Бившият му директор, който без всякакъв свян и неудобство от професията и ранга си се друсаше като багаж на задната седалка на премиерския джип, заедно с безславно провалилия се бивш здравен министър и директор на УМБАЛ “Александровска”, за да се възхищават на бутафорните магистрали, скоро ще трябва да отговаря в специализираните учреждения…

Същото занимание се очаква да упражни и друг бивш директор. Отново четем в. “Уикенд”:

“Безобразни нарушения лъсват и при проверка в столичната болница “Св. Иван Рилски”. По случая вече върви и разследване на прокуратурата срещу шефа й д-р Антон Петков. Повод е сключен от него скандален договор с частна фирма за наем на сграда. Според него държавната болница трябва да плаща близо 1 млн лв годишно, без въобще да е наясно дали може да ползва помещенията. Безумната история започва в началото на т. г. и приключва буквално в последните дни на кабинета “Борисов”. Договорът е за 66 000 лв на месец. Според брокери подобна цена е изключително висока дори и за свръхмодерни офис-сгради, а за порутени си е направо жив обир. Реалната стойност би трябвало да е 4 пъти по-ниска. Напълно случайно от МЗ научават за скандалния договор едва след като той е сключен. В неведение е дори и съветът на директорите на ЛЗ. Веднъж сключен договорът трудно може да бъде развален без изплащане на солидни неустойки.”

 

“Съвсем скоро ще се озовем в свят, където всеки, който каже, че две плюс две е равно на четири, ще бъде разкъсан; свят, в който лъжеучението, че триъгълникът е фигура с три страни ще бъде неумолимо преследван и кодето ще те окачват на бесилото, защото си разгневил тълпата, заявявайки, че тревата е зелена.”

“Няма безнадеждни неща; има незаинтересовани хора.”

“Когато човечеството не произвежда щастливи хора, то произвежда само оптимисти.”

“Всички хора, които действително вярват в себе си, се намират в лудницата.”

“Фанатик – този, който възприема насериозно собственото си мнение.”

“Който иска всичко, не иска нищо.”

“От долината човек вижда нещата големи, а от върха – дребни.”

“Ако Господ не съществуваше, нямаше да има атеисти.”

 

Гилбърт ЧЕСТЪРТЪН (1874 – 1936)

 

“Никога не можем да направим повече от дълга си, но и никога не трябва да се задоволяваме с по-малко.”

 

Ген. Робърт ЛИЙ (1807 – 1870)

 

“Най-лошото чувство е разочарованието. Не е обидата, нито ревността, нито омразата, след тях остава нещо в душата. След разочарованието остава празнота!”

 

Ерих Мария РЕМАРК (1898 – 1970)

 

“На българина трябва да му се дава умерено и никога да не му се плаща много високо. Защото като забогатее, той се забравя. Удря го на грабеж, разгул, разврат, покер. Става злобен и завистлив. Губи човешкия образ. За него няма нищо свято. Парите отприщват пороците му, слабостите и злобата. Българинът прощава за всичко, но не и на преуспяващите. Или на тези, които стоят над него. Българинът с пари се смята за много по-умен от този, който ги няма.”

 

Атанас БУРОВ (1875 – 1954)

 

“Започваш работа, за да си позволиш да живееш. Прекарващ цялото си време в работа. И накрая нямаш време да живееш живота, за който работиш.”

 

ФБ

Comments are closed.