Новите дрехи на царя

Голямото прехласване пред преоблечената Триумфална арка буквално ме хвърли в потрес. Ахкания и охкания от превъзбудени журналистки (ама някои наистина сте мисирки!) и пълчища сноби, откриване на плашилото лично от френския президент (той заяви, че най-после се сбъднала една мечта) и неговата баба. А това си е всъщност отвратителен кич. И веднага си спомних приказката на Андерсен “Новите дрехи на царя”. Неговото Величество тържествено минава по улиците на столицата, внушил си, че е натруфен с прекрасен тоалет, а измамниците-шивачи всъщност са го съблекли дюс-дибидюс гол-голеничък.

Нямаше ли поне едно дете сред тези псевдожурналистки, което да извика, че гордите френски сбърканяци позволиха гавра с един от символите на своята Родина? Че дори и заплатиха за това удоволствие с 16 млн евро. “Имал си пари, дал си”, както казва героят на Алеко.

В този случай лъсна цялата същност на фалшивия неолиберален модил, прикрит зад лозунга “Новото нормално”: женствени импотентни мъже; мъжествени жени, които не искат да раждат и кърмят; жизнерадостни гей-паради; безплодни еднополови бракове; възторжено приемане и безплатно щедро обгрижване на мигранти с неясни помисли и намерения; прикрито – вече откровено и трескаво! – подменяне на исконните християнски европейски ценности с изкуствени; подриване устоите на Люлката на световната цивилизация.

Кво вадис, обезумяла Европо?!

Comments are closed.