Алберт Гьоринг – антипод на брат си

Всеизвестно е, че вторият човек след Хитлер – Херман Гьоринг чете антисемитските закони в Нюрнберг (след 10 години именна там ще изслуша смъртната си присъда и ще сдъвче ампулата с цианкалий). Но, колкото и странно да е, неговият брат Алберт (1895 – 1966) спасява стотици евреи от гибел.

Външно двамата никак не си приличат: синеокият Херман е с арийски черти, Алберт – с източни; ирисите му са тъмнокафяви. Носят се упорити и, вероятно, не безпочвени слухове, че е извънбрачно дете на майка им Фани от дългогодишната ѝ връзка с благодетеля на семейството д-р Херман фон Епенщайн, който щедро им предоставя разкошния си замък. Лекарят-благородник не само се навърта около нея, когато съпругът ѝ Хайнрих е дипломат в германската колония Намибия, но е и кръстник на бъдещия сподвижник на Фюрера, давайки му своето име…

Алберт ненавижда нацизма. Заживява във Виена и активно подпомага с изходни визи и пари бягащи от репресиите евреи. Нещо повече – включва и… брат си. Когато Франц Лехарп(1870 – 1948), композиторът на любимата оперета на Хитлер “Веселата вдовица” го помолва да спаси от изпращане в концлагер, т. е. – на явна гибел, еврейската си съпруга, Алберт пристига в Берлин и умолява Гьоринг да помогне на носителя на Гьобелсовия медал за изкуство, който му е връчен лично от Фюрера.

Херман пък го препраща с препоръка при Гьобелс, а той без забавяне скалъпва животоспасяващия “сертификат за арийство” и Лехар пише специална симфония в чест на брата-благодетел. Гестапо обаче вече е надушило опасната му дейност; издават му цели 4 присъди за арест, като последната повелява да бъде разстрелян незабавно при задържането; този път всесилната фамилия няма да го спаси.

Тогава Алберт се премества в Прага, където работи за заводите “Шкода”; ескоро се жени за чехкинята Мила. Но не спира опасната си дейност – с камиони извозва евреи, представящи ги за опитни техници, от концлагерите, заедно със семействата им, за да работят при него. Много от тях оцеляват.

След капитулацията американците го арестуват и лежи 2 години в затвор, докато се убедят, че е коренно различен от брат си. В Германия обаче никой не го наема на работа; още като чуят името, му затварят вратата. Изпада в депресия, алкохолизира се, впуска се в любовни авантьори, докато съпругата му иска развод и избягва с дъщеря им Елизабет чак в Перу.

Израел все още не признава този безспорен спасител на стотици евреи за “Праведник на света”, защото не отговарял на второто условие за това: да е рискувал живота си, сякаш 4-те заповеди на страшната тайна полиция за арест и указанието за екзекутиране са само покана за кафе.

Но това са последиците от подобна фамилия: колкото спасителни, толкова и утежняващи.

Зависи от положението на носителя й: дали е на власт или е сразен.

От “Осанна” до “Разпни го” разстоянието е един погром.

Comments are closed.