Моят прадядо

Преди 59 години почина, моят Прадядо: Д-р Крум Иванов Тодоров.

(13.01.1897 – 27.09.1962) – Човекът поставил основите на медицината в моя род, приключва земния си път; да – сравнително рано, но това е един забележителен живот, отдаден на нуждите на хората и то в години на глад, мизерия и следвоенна разруха! Самият той – Ветеран от Първата световна война (артилерист), след войната през 1919 – та година заминава за Австрия, където първоначално записва да следва Медицина в Залцбург, но поради фалит на баща му (след военно), се прехвърля и продължава във Виена, където и завършва Медицина (1927),  работил на много места по разпределение, специализирал и придобил специалност по Вътрешни болести в Александровска болница в София (1937) и в последствие – Военен лекар, отговарящ за регион (село Долни чифлик край Варна) , посветил остатъка от живота си за ликвидирането на маларията в национален мащаб!

Поради това се присъединява по време на Втората световна война към фондацията на Рокфелер, финансираща това и доживява да чуе и да види с очите си, че делото на живота му не е напразно – ликвидиране на маларията в национален мащаб (1961)! И неслучайно точно инфекциозните болести са негов основен приоритет, понеже Той е имал злощастната участ 2 от 4 – те му деца да умрат невръстни от инфекциозни болести – все пак говорим за времена като 30 – те и 40 – те години на 20 – ти век, когато е нямало нито антибактериални препарати, да не говорим за ваксини… Ето защо трябва да оценяваме 3 основни  постижения на Медицината: Ваксинация, Антимикробни препарати и Хигиенизация и благоустрояване на населените места…

След 9 – ти Септември при Новия режим започва закриването на въпросните региони, в това число и неговия (1948). Завърнал се в родния си град Видин, на него все пак му е разрешено да практикува медицина, въпреки че не се е гледало съвсем с добро око от страна на властта и то най – вече заради ” Буржоазния произход на баща му “. Продължава работа във Видинската болница, а последните 2 – 3 години преди пенсия (1957) – във Видинското ХЕИ.

Д-р Алксандър Дончев, Пловдив

Comments are closed.