Електронен век? Забравете!

От поне две десетилетия (!!) у нас – все по-пламенно и убедително – се говори за електронно здравеопазване. То влиза в предизборните обещания на всички партии, без изключение. Щели сме да бъдем снабдени с лични електронни досиета; вътре да пише от какво сме боледували, кой ни е преглеждал и лекувал, какви са ни изследванията – лабораторни, чрез образна диагностика и пр., и пр. Целта е ясна: лекарят веднага да получи достъп до целия ни здравен статус, а и ние самите да се убедим, че не са ни лъгали източващи Касата ловки безсрамни манипулатори.

В последно време, покрай епидемията, се сетихме и за още нещо, не по-маловажно: линейките да бъдат снабдени с джи-пи-ес за връзка с всички болници (става реч за големите градове), та да не разкарват хората, нуждаещи се от спешна хоспитализация. Защото тези случаи отново се повтарят. Всички помним човека от с. Куклен, умрял на стълбите на Токсикологичната клиника в Пловдив…

Министърът с оскубаните вежди и ботокс на мазното лице тържествено бе обещал да въведе тази абсолютно задължителна екстра – електронна връзка на линейките в София с болниците, та шофьорите да знаят накъде да тръгнат. Човечецът, оставил Александровска болница с над 75 млн дълг, половината от които – просрочени, докопал се до титлата “професор”, след като се е промъквал в чужди трудове, друсал се като чувал с картофи на задната седалка на Онзи с чекмеджето, сега ловко се преориентира към политиката. И сигурно от трибуната на НС ще присветква с очилцата и клишираното си остроумие. Ще намери лицемерен отговор и за неизпълненото си обещание относно прословутия джи-пи-ес. Няма да го разследват и за ошмулената “Александровска”; ще бъде чист и бял като момина сълза.

Един репортаж на Нова ТВ разкри печалната истина. Репортерите проследили линейка, която разкарвала жена на видима възраст 70 години, в тежко състояние, с кислородна маска. Цели 3 (три!) часа са я разкарвали от “Пирогов” през ВМА, “Александровска”, “Инфекциозна болница”, “Токуда” и “Софиямед” (изброихме ли всичките!), за да ѝ намерят, най-после, местенце в “Св. Анна”. Разбира се, колегите не са виновни: леглата им са запълнени до дупка. Но – излишно е да се убеждаваме – ако е имало електронна връзка, линейката е щяла да се запъти директно към “Св. Анна”, вместо да подлага на явен риск живота на една българка, която можеше да бъде нашата майка, сестра, жена, пък и някой от нас самите…

През пролетта Родилното отделение в Ямбол бе закрито поради липса на изискуемия, според нормативната база, неонатолог. Та, една бременна женичка със започнати контракции са возили до Сливен, после – до Стара Загора, накрая се върнали, та – чак в Бургас, докато най-после са ѝ намерили Родилна зала и акушер, който да я изражда. Повтаряме: Родилка, замъчила се да става Майчица, най-святото нещо на света (макар джендърите да не го признават)! И останалите са ѝ отказвали?!? Добре, нямали ли са в линейката телефон – да питат, да разпитват накъде да тръгнат, къде да намерят помощ за клетницата?!

Господа демократи, дето шумно проповядвате евро-атлантическите ценности, има ли по-голяма ценност от Майката и Детето, от Живота?!

Дали до 2050 години ще бъде въведено това “електронно здравеопазване”?

Или дотогава просто България няма да я има. Че така ще е по-лесно: няма държава, няма проблеми…

Comments are closed.