Над 1000 българи чакат трансплантация

На 9 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи.

Тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „Просто кажи „Да!“. Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“, като целта е повече граждани да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.

Към момента 1016 български граждани живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот. Чакащи за  присаждане на бъбрек са 899 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 42 български граждани, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация очакват 21 наши сънародници. От трансплантация на панкреас се нуждаят 9 души, а на тънки черва – един човек.

Според действащото в България законодателство всяко лице над 18-годишна възраст може да бъде потенциален донор на органи, освен ако приживе писмено не е изразило своето несъгласие. Лице под 18 години може да бъде донор на органи само с писмено съгласие на своите родители, попечител или настойник.

Един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани!

Comments are closed.