21 ноември – Ден на българската здравно-духовна просвета и култура

На 25 ноември православната църква отбелязва живота и делото на св. Климент Охридски (ок. 840 – 916), първия епископ, проповядвал на български език, просветител и лечител.

В негова памет и чест ние – БЛС, БЧК, Медицински Университет – Пловдив, Централната Комисия по професионална етика при БЛС и в. “Български лекар” – обявяваме 25 ноември за Ден на българската здравно-духовна просвета и култура. Намерението ни е възможно повече медици да обясняват на подрастващите ползата от здравословните навици, вредата от “измамните блаженства” (по израза на проф. Асен Златаров) – тютюнопушене, алкохол, наркотици, необходимостта от предпазване от вирусни и всякакви други инфекции, вкл. чрез имунизиране.

Лекарското изкуство е трудно постижимо без духовност, човеколюбие и състрадание. Но предотвратяването на болестите е не по-малко важно от диагностично-лечебния процес и негово предшестващо допълнение. Здравната просвета, препоръчването и внушаването на здравни навици и умения е неразривна част от общата култура на човека, и не струва нищо, а спестява десетки милиони за скъпо лечение. В същото време на воля по медиите дават своите наставления и препоръчват измислени “лекарства” неуки самозванци, представящи се за билкари, знахари, ясновидци, астролози, нумеролози, магове; за техния пазар винаги се намират лековерни потребители. Тези измамници представляват реална заплаха за здравната система и общественото здраве, затова трябва да получат заслужено противодействие, вкл. забрана за незаконната им дейност и санкции за медиите, които им предоставят своето ефирно време и страници. Печалба за сметка на човешкото здраве е недопустимо да се прави!

За съжаление, българите сме на първо място по обща заболеваемост и смъртност и на последно – по средна продължителност на живота; живеем 6-7 години по-малко от останалите европейци, което е необяснимо при тази прекрасна природа и здравословен климат.

Една от основните причини за това нерадостно положение е пълната липса на здравно-духовна просвета и култура в училищата. Все повече подрастващи пушат, употребяват алкохол и наркотици, затлъстяват, водят неразумен полов живот (увеличение на венеризмите, вкл. СПИН и на абортите), проявяват агресия, вкл. и към себе си (самоубийства!), не знаят как да се пазят от въздушно-капкови инфекции.

 

Затова – нека на 25 ноември, който обявяваме за Ден на българската здравно-духовна просвета и култура, българските лекари да проведат присъствени или он-лайн беседи и да дадат своите препоръки за здравни знания и здравословен начин на живот на подрастващите, като им внушат, че:

 

# Стресът е основният болестотворен фактор – затова да не бъдат агресивни един спрямо друг, а да се уважават взаимно.

# Няма нищо по-вредно и самоубийствено от тютюнопушенето, алкохола, наркотиците – “измамните блаженства”, по израза на проф. Асен Златаров; те ще ви пленят завинаги и ще ви убият рано или късно; отвикването от тях е невъзможно, затова – не ги започвайте!

# Нерационалното хранене (мазни, пържени, обилно осолени или подсладени храни и напитки), обездвижването, затлъстяването са другите вредни фактори на съвремието; избягвайте ги!

# Безразборните сексуални връзки крият огромни рискове от СПИ (сексуално-предавани инфекции, вкл. смъртоносния СПИН) и нежелано забременяване, оттам – до аборти, които нерядко водет впоследствие до безплодие.

# Изпадането в депресия довежда до самоубийствени помисли, извеждането от нея се постига чрез обшуването и добронамереното безкористно приятелство.

# Най-сигурният начин за предотвратяване на заразни болести, в т. ч. Ковид-19, е имунизацията.

 

Днес, когато България се срива демографски и духовно, ние сме длъжни буквално да воюваме за здравето и живота на всеки наш сънародник, особено – на подрастващите, да не допуснем да стават подвластни на тютюна, алкохола и наркотиците, да се опорочават. Нужни са ни – за да я има Майка България!

Разчитаме на съдействието преди всичко на родителите, защото именно в семейството се изгражда бъдещият човек и създават здравните му навици, които са от първостепенно значение за продължителността и качеството на живота му. Разчитаме и на учителите, защото общообразователните предмети са важни, но на първо място заедно трябва да поставим здравните знания и здравословните навици на децата ни.

Настояваме обучението по здравно-духовна просвета и култура да стане задължително! То е необходимо за повишаване здравния статус на народа ни, оттам – и годините на всеки българин.

 

Предлагаме на здравния министър да внесе Проекторешение в МС за обявяване на 25 ноември за Ден на българската здравно-духовна просвета и култура.

Tags: , , ,

Comments are closed.