На вниманието на проф. Мая Аргирова, Председател на ЦКПЕ

КОПИЕ: д-р Иван МАДЖАРОВ, Председател на БЛС

КОПИЕ: Проф. Красимир ГИГОВ, ген. директор на БЧК

КОПИЕ: Проф. Мариана МУРДЖЕВА, Ректор на Медицински Университет – Пловдив

ЗА СВЕДЕНИЕ: Министър д-р Стойчо КАЦАРОВ, Зам.-министър доц. Тома ТОМОВ

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

От все сърце ви честитя Деня на българската здравно-духовна просвета и култура, който създадохме съвместно, в чест и памет на просветителя и лечител св. Климент Охридски, когото отбелязваме на 25 ноември.

Надявам се да споделяте мнението ми, че истинският лекар е не само най-стойностният член на обществото, но и земен покровител и обгърнат с доверие и обич будител на своя народ. Ето защо намирам за неотменна негова роля да бъде моралният му и духовен стожер и пазител. Неотменим дълг на истинския обществен лекар е да издига глас в защита на своите сънародници при всички случаи, когато са застрашени животът и физическото и психичното им здраве, когато тъмни сили се опитват да ги заблуждават и да им вредят.

Имам предвид не само разколебаващите ги колеги, търсещи своите 5 минути съмнителна слава и известност, но и всевъзможните псевдолечители – знахари, билкари и откровени шарлатани, коварните, целящи опорочаване на децата ни документи от Брюксел, налагащи ни Истанбулската конвенция и джендър-обучението от странни НПО като ЛГБТ, опасните за общественото здраве и за националната сигурност предизборни призиви на самозвани партийни лидери против имунизацията и зелените сертификати.

Всеки лекар трябва да бъде преди всичко Гражданин и Общественик, без да проявява партийни пристрастия. Неговата партия е Народът, за чието здравно благополучие той е призован да бди. Ето защо би трябвало да вземаме ясно и категорично отношение спрямо всичко, което би му навредило. Още отсега да предложим наапр. на НС да премахне глава 6-та от Закона за здравето (“Неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалнотоздраве”), която е и във всеобщ наш ущърб, на БНТ – да заделя всекидневно поне половин час за здравни съвети от водещи наши специалисти и пр., защото Денят на българската здравно-духовна просвета и култура не бива да е само на една дата!

Бъдете благословени и здрави!

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.