УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“: Първи процедури по нискодозова брахитерапия в България стартираха в ИСУЛ

Лечението ще бъде безплатно за пациентите

Първите процедури по нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатната жлеза в България, които ще се извършват по нова технология, стартираха в края на декември 2021 г. Стартът беше даден от съвместен екип от Центъра за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“ и Центъра за брахитерапии към Специализираната онкологична болница „Св. Елизабет“ в Словакия. Чуждият център е един от най-опитните в Европа, в който до момента са проведени над 1500 брахитерапии на простатната жлеза.

Какво представлява методът
При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сидове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. Предимствата на този метод пред другата алтернатива за лечение на карцинома на простатата – радикалното премахване на жлезата – са огромни. Той спестява на пациентите много от страничните ефекти, свързани с оперативното отстраняване, като изпускане на урина и еректилна дисфункция. Освен това свежда до минимум вероятността от постоперативни усложнения и еволюиране на болестта към по-утежнени стадии. Пациентът пролежава в болницата само 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лечение. Докато сидовете с йод 125 изотоп са в тялото му, той е напълно безопасен за околните, няма никаква опасност и за другите органи в тялото му. След този период зърната, които са биологично съвместими, се резорбират в простатната жлеза.

За кого е подходящ
Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, обикновено втора група, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и със стойност на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата) не повече от 10.

До сега българските мъже, които искаха да се възползват от този иновативен метод, трябваше да се лекуват в чужбина. „Аз наблюдавам наши пациенти, третирани в чужди центрове, които повече от 10 години вече нямат рецидиви, с напълно съхранено качество на живот и сексуална активност са“, обяснява акад. Проф. д-р Чавдар Славов, който е ръководител на простатния център и на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

 

За акад. проф. д-р Чавдар Славов
Акад. проф. д-р Чавдар Славов е бил началник на Клиниката по Урология в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, София. В периода 2013 г – 2014 е зам.-министър на здравеопазването.  След това поема Клиниката по Урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, чийто началник е до днес. Национален консултант по урология. Бил е зам.-декан на Медицинския факултет при Медицински университет – София. Бил е също член на постоянния Комитет при регионалния съвет на СЗО. През 2014 е избран за чл. кореспондент на БАН, а преди по-малко от месец стана академик на БАН. Специализирал е в Русия, Франция, Англия, САЩ, Германия, Белгия по проблемите на реконструктивната, трансплантационна и лазерна урология. Един от първите специалисти в света, който разработва и въвежда в практиката уретропластиките с букална и лингвална лигавица. Дългогодишен член на екипите по бъбречна трансплантация. Научната продукция на акад. Славов включва над 420 научни труда със импакт фактор повече от  850, осем  от публикациите са в престижното „Nature Genetics”, като главен изследовател на пансветовния проект PRACTICAL.

Comments are closed.