Мултидисциплинарен екип от УМБАЛ „Света Марина“ – Варна спаси живота на 10-годишно дете

Животът на 10-годишно дете от Шумен бе спасен благодарение на професионализма и уменията на специалистите в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна и високотехнологичното оборудване, с което болницата разполага.

Малкият пациент е насочен по спешност към варненската университетска болница след установен тежък мозъчен кръвоизлив и в увредено общо състояние. Във Варна е извършен ядреномагнитен резонанс за по-детайлно установяване на кръвоизлива. Вследствие на изследването е диагностицирана тежка вродена артериовенозна малформация на жизненоважно място в мозъка.

Събира се мултидисциплинарен екип от интервенционални рентгенолози, детски невролог, педиатър, неврохирург и реаниматори. Поради бързото влошаване на състоянието на детето екипът взима решение да бъде приложено ендоваскуларно лечение. Доц. д-р Георги Тодоров, интервенционален рентгенолог в Клиниката по образна диагностика към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, извършва успешно животоспасяващата интервенция. Благодарение на бързата и адекватна реакция на лекарите и модерната апаратура малкият пациент е спасен и се възстановява успешно.

УМБАЛ „Света Марина“ е втората по големина болница в България и основна база на МУ-Варна. От 2016 г. на територията й функционира най-големият високотехнологичен мозъчносъдов център за Североизточна България, където се провеждат всички диференцирани методи на лечение на острите мозъчни инсулти – интравенозна тромболиза и ендоваскуларно лечение. През отделението за лечение на остри инсулти, обособено през 2014 г., месечно преминават над 100 пациенти. Младите лекари имат възможност да получат най-добрата практическа подготовка за провеждане на ендоваскуларно лечение от специалистите в лечебното заведение благодарение на натрупания им клиничен опит през годините.

Варненската университетска болница е център за иновации в областта на медицинските технологии. Тя разполага с последно поколение компютърен томограф, позволяващ високотехнологична образна диагностика, два ядрено магнитни резонанса, три ангиографа, два супермодерни скенера, най-модерните ПЕТ-скенер и СПЕКТ-скенер, три линейни ускорителя, ехографи, ендоскопи, робот за разтваряне на цитостатици, роботизирана хирургия, модерна болнична информационна система, център за транслационна медицина, клетъчна терапия и др.

Tags: 

Comments are closed.