Инсултът е лечим

До скоро в неврологичните среди битуваше мнението, че мозъкът (главният и гръбначният), като последна и най- висша степен на развитие на материята в природата не може да се самовъзстановява и възпроизвежда, а загиналите и трайно увредени вече неврони и други поддържащи мозъчни глиални клетки не могат вече да се възстановяват пълноценно и напълно в рамките на живота на отделния индивид!

Досега на експериментални животни този факт на регенерация и самовъзстановяване беше многократно изучаван, наблюдаван, публикуван и оповестяван в последните няколко години, главно във връзка с проучването на възможностите за лечение на мозъчните и други увреждания на нервната система със стволови клетки, вкарани допълнително в кръвта на болните от други депа от собствения или чужд организъм. До сега нямаше конкретни доказателства у хора, че това се случва локално и на място по съседство в човешкия мозък и то през практически целия живот на човека (последните проучвания са при мозъци на много възрастни болни, преживели мозъчни инсулти на средна възраст 82 години).

Появата на тези фактически нови стволови клетки в участъците на мозъчната увреда и то в различна степен на узряване и последващо специализиране, преосмисля и стимулира по най- удоволетворяващ начин усилията на клиничните невролози да лекуват успешно мозъчните инсулти, не само в първите златни часове веднага след инцидента, но и месеци след началото на инсулта.

Най-революционното постижение на неврологията в последните години, доскоро, беше възможността за успешно лечение на исхемичните мозъчни инсулти с ново поколение лекарство, наречено тъканен плазминогенен активатор, чрез което, приложено венозно или директно артериално, се разтварят тромбозите на кръвоносните съдове на мозъка и се възстановявява нормалното кръвообращение в засегнатата зона на мозъка.

Това води до изчезване на симптомите и излекуване на болните с мозъчен инсулт в първите три часа от възникването на първите симптоми. Доказано е, че за 1 секунда загиват 32 000 клетки, т.е. за 1 минута около 2 млн. губят функциите си, а в края на първия час около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опастност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област, в т.нар. пенамбра, но които все още могат да се възстановят напълно, ако се започне навременно, адекватно и правилно лечение. Това предопределя понятията „терапевтичен прозорец” до 3 часа от началото, първият „златен час” за начало на лечението.

Сега вече знаем, че нашите възможности за успешно лечение са огромни, но само ако болният постъпи в голяма и добре оборудвана болница със знаещи и можещи специализирани неврологични екипи, каквато е нашата болница и клиника в момента.

Този метод може, обаче, да се прилага само при исхемични мозъчни инсулти (мозъчни инфаркти), които са около 80%, когато кръвта не може да достигне до крайните разклонения на запушения по различни начини (тромб, ембол, атеросклеротична плака) кръвоносен съд и частта от мозъка, която зависи от този съд, загива до няколко часа.

При хеморагичните инсулти (вътремозъчни кръвоизливи), които са около 20%, кръвта се излива в самата мозъчна тъкан, вследствие на разкъсване на кръвоносен съд вътре  в мозъка и затова този метод е противопоказан и опасен, защото може да увеличи кръвоизлива и да бъде фатално. Но сега вече с новите данни перспективите и при тези болни вече са огромни и успешното лечение е възможно, ако попаднат на точното място.

Сега вече препоръката е всички болни с мозъчни инсулти да бъдат транспортирани максимално бързо до най-близката голяма болница, която има доказани възможности за точна диагноза и подготвени специализирани невролози, които могат да лекуват успешно мозъчни инсулти с най- съвременните диагностични и лечебни алгоритми.

Диагнозата на мозъчните инсулти е най-важна за определяне на правилно и успешно лечение на болните в първите часове на инсулта, максимум до 3- тия час, защото след това промените за значителни и трудно възвратими, а остатъчната инвалидност след спасяването на живота по- често е значителна. Един или няколко от тези симптоми трябва да Ви накарат да подозрете началото на мозъчен инсулт и да повикате спешна помощ. Особено ако се отнася за болни над 55 год. възраст, с високо кръвно налягане, захарен диабет, наднормено телесно тегло или наличие на подобни на тези симптоми в миналото.

Зачестяването на главозамайването и падането, със или без краткотрайна загуба на съзнание, е предпоставка за спешна консултация с най-добрия невролог, който познавате, за да се предвари времето на наближаващия парализиращ и инвалидизиращ мозъчен инсулт.

Доц. д-р Борислав Герасимов, Д.М., М.О.З.;
Ръководител на Неврологичната клиника в УМБАЛ “Света Анна”- София;
тел: 9759-170

Tags: ,

Comments are closed.