Недопустимо!

Дълго се колебахме дали да цитираме дословно следващия текст от Фейсбук, написан от Жени Михайлова, защото никога досега не сме си позволявали да изпишем или изречем и една дума против колега, но мнения като нейното срещаме всекидневно.  Стига сме си заравяли главата в пясъка, сякаш не виждаме: все повече колеги стават чужди на състраданието към болката и уважението към пациента, което, при това, не им струва и стотинка. Авторката не е посочила името на професора, срещу който негодува, нито упоменава лечебното заведение, където практикува, а и да ги беше изписала, ние нямаше да ги публикуваме. Но, наистина, е срамно да се чете негодуванието ѝ:

“Новото поколение медицински професори са алчни, надменни и без всякаква човещина. За знанията им дори не ми се говори. Не обсъждали медицински въпроси с немедицински лица. Направлението не давало повод за консултация, а само за преглед (разбирай – влизаш в кабинета му и мълчиш, нямаш право да питаш); освен това не можело да си губят времето за изследвания; ако искаш талон за клинична лаборатория или консултативен преглед при друг специалист – отивай при джипито си; изобщо, какво си мислиш: прегледът при тях не бил махленска раздумка.

В университетите трябва  да учат студентите преди всичко на човеколюбие, морал, етика и смиреност, а болниците (търговски дружества) при назначаването на новопостъпилите млади лекари да им провеждат инструктаж по човечност.

Да ни пази Господ от такива лекари!”

 

Не по-весел е текстът и на Ася Живкова, ФБ:

“Ако трябва да отида на лекар, направо ме обхваща страх. Ако е по Здравна каса, това си е чисто обричане на мъки, лъжи, лежане в болницата заради парите, които точат по клиничните пътеки. Ако е на частно, буквално те обират. А на 70- годиншните и линейка не им пращат, щото били стари; сиреч – може и да мрат.

Затова сме суперболни и с най-ниската продължителност на живота в Европа.”

 

Обсъждане. Ще повторим: срам ни е да четем подобни мнения във Фейсбук, където хората откровено споделят тревогите и вълненията си. Много по-рядко сме срещали похвали към внимателни и добри лекари, отколкото подобни текстове. Наистина, крайно време е да не жалим подобни хора с медицински дипломи, които позорят най-великата професия. Не обичаме Ленин, но ще цитираме (по памет) негова честна мисъл: “Недостойно е за една партия да защитава своите мерзавци само защото са нейни членове.”

А за едно съсловие?!

Comments are closed.