Дарение за Катедрата по педиатрия и медицинска генетика

Дарение от 35 комплекта сензори заедно с трансмитери за непрекъснато наблюдение на глюкозата при деца с диабет получи Катедрата по педиатрия и медицинска генетика в Медицински университет – Пловдив. Устройствата дари Лайънс клуб Евридика Пловдив по тяхна инициатива. Комплектите ще бъдат използвани в звеното по детска ендокринология при деца с диабет, вкл. и за  деца с новооткрит захарен диабет, при които устройствата не се реимбурсират от НЗОК.

При получаване на дарението Ректорът на МУ-Пловдив, проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм, благодари на членовете на клуба като оцени по достойнство и приветства техния благороден жест за подкрепа и подпомагане на диагностиката на това социално значимо заболяване.

Непрекъснатото глюкозно мониториране, което осигуряват тези устройства, е ключът за добрия контрол на диабета, обясни ендокринологът д-р Цветелина Цветанова от Катедрата по педиатрия и медицинска генетика. Тя уточни, че при лош контрол на диабета се стига до хронични усложнения и трайна инвалидизация, и тези устройства ще подпомогнат това да бъде избегнато.

С един комплект се проследява един пациент за 1 месец. Тъй като устройствата са със срок на годност 1 година, клубът предвижда да направи ново дарение след изчерпване на комплектите.

Tags: , ,

Comments are closed.