Повишени заплати… а пари – откъде?

В МЗ, в присъствието на министъра на социалната политика бе подписан Договор между КНСБ, КТ “Подкрепа” и Асоциацията на браншовата камара на търговците на едро на медикаменти, медицински консумативи и билкови препарати /последният да затвори вратата…/, а здравният министър приподписа като медиатор. Този Договор /който има… препоръчителен характер и в него не фигурира нито една съсловна организация или работодател/ препоръчва /повтаряме: препоръчва…/ заплатите на лекарите да бъдат увеличени с 800 лв, на сестрите – с 550, на останалия медицински персонал – с 200 лв. Какво още  искат медиците? Ех, мечти…

Звучи чудесно, отлично, даже много добре. Не знаем дали не са пуснали и химна или някой тържествен марш, за предпочитане – военен, защото звучи по-мобилизиращо и патриотично.

Сега остава да се намерят парите… Защото лекарската професия е свободна. И за частните ЛЗ подобен – повтаряме: препоръчителен! –  договор не важи, ама ни най-малко; шефовете им затова и не са отишли. Преди време го подписваше и Асоциацията на работодателите в здравеопазването /за която отдавна не сме чули и звук/. но и нейният подпис не гарантираше нищо.

Не намираме сили даже да се засмеем.

Защото виждали ли сте канарчета да се смеят?

 

 

Tags: 

Comments are closed.