БЛС договори 30% увеличение на цените за дейности в ПИМП и СИМП, 25% за болнична помощ

По-високите цени за извънболнична помощ влизат в сила със задна дата от 01.01.2022г.

След три месеца тежки и интензивни разговори по параметрите на Анекса към НРД 2020-2022 г. Български лекарски съюз успя да постигне следните договорености за изпълнителите на медицинска помощ:

  1. 30% средно увеличение на цените на дейностите в ПИМП и СИМП, които влизат в сила със задна дата от 01.01.2022. За първи път извънболничната помощ беше изведена като приоритет и беше договорен толкова сериозен ръст на цените.
  • В ПИМП ръстът на цените е средно 30%. Съществено е увеличението, както на профилактични прегледи, така и за диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти. Повишени са и цените за капитационни плащания при ОПЛ.
  • 31% средно е повишението на цените на дейностите СИМП, включващи първични и вторични прегледи, медицинска експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти, прегледи по майчино и детско здравеопазване.
  • В МДД е налице чувствителен ръст на броя на изследванията (обемите). Целта е да се покрият нуждите на пациентите и да им се даде възможност да се възползват от по-голям брой изследвания.
  1. В болнична помощ Български лекарски съюз постигна поставената цел от средно увеличение на цените за дейности в размер на 25%. Новите цени влизат в сила от 01.05.2022г. За оставащите месеци до края на годината болниците ще получат и увеличени бюджети – приблизително с 25%.

Comments are closed.