80 години от основаването на Медицински колеж

С тържествено откриване на чешма и уебинар Медицинският колеж на МУ-Пловдив отбеляза Международния ден на сестринството. Двете събития са част от програмата за честване на 80 години от основаването на училището за милосърдни сестри „Княгиня Мария-Луиза“ в град Пловдив, чийто наследник е днешният Медицински колеж, и 50 години от откриването на сградата на колежа.

„Сградата е проектирана специално за медицинско училище през 1969 г. и отваря врати през 1972 г. Тя се състои от учебен корпус и три крила – учебно, учебно-лабораторно и административно, разположени на 4 етажа, студентско общежитие, студентски стол и физкултурен салон. Построена е в края на града, защото възложителите са настоявали да има голям двор с тревна площ. В днешния ден всички ние сме свидетели, че този избор е бил правилен, защото с всички свои съоръжения и сгради Колежът напълно отговаря на стандартите на един съвременен европейски комплекс. Малко са университетите, които могат да се похвалят с такава материална база,“ разказа при откриването на чешмата директорът на Медицински колеж доц. Мария Божкова, дм.

Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева изказа признателността на цялото академично ръководство и приветства всички преподаватели, служители и студенти на Медицински колеж с думите: „Да направиш този жест, да съградиш чешма е дар не само за тези, които ще я ползват, но също така и за самите дарители. Това дарителство е не само инициатива, то е символ на изключително благородство и на доброта. Тази чешма ще ни надживее, ще стигне до идните поколения, не само защото този камък, от който е изградена, е вечен, а и защото от нея тече жива вода. Живата вода има памет. А водата е символ на сила, вдъхновение и енергия. И аз съм убедена, че тези, които пият от нея и прочетат този надпис, ще получат от силата и вдъхновението, които вие, дарителите, сте вложили в чешмата. Бъдете живи и здрави! Бъдете достойни последователи на Флорънс Найтингейл и носете с гордост това призвание – да бъдеш медицинска сестра, да работиш в Медицински колеж, във Факултета по обществено здраве и въобще в Медицински университет – Пловдив!“

Tags: ,

Comments are closed.