МУ-Пловдив отбеляза Световния ден на имунологията

Медицински университет – Пловдив отбеляза Световния ден на имунологията и Световната седмица на имунизацията. 29 април e Денят на имунологията. Това е повод за обединение на учените в представяне на постиженията в клиничната имунология пред обществеността, съобщиха от Катедра Микробиология и имунология. От 2005 година това събитие започва да се чества в Европа, а от 2007 година и от световната имунологична общност.

Значението на имунологията за опазване на индивидуалното и общественото здраве е голямо. Тази година фокусът беше върху Световната седмица на имунизацията (24-30 април 2022г.)! Целта е да се подчертаят необходимите колективни действия и да се насърчи използването на ваксини за защита на хората от всички възрасти срещу инфекциозни заболявания.

Ваксините се използват в целия свят като ефективно средство за предпазване. Те помагат и за да се предотврати разпространението на заболявания в обществото. Ваксините действат като „обучават“ имунната система да се защитава срещу болести, причинени от вируси или бактерии.

Първата ваксина е създадена в края на 18-ти век (1796г.) в Обединеното кралство от Едуард Дженър срещу смъртоносната болест вариола. Близо 200 години по-късно – през 1977г. е регистриран последният известен случай на спонтанна поява на заболяването в Сомалия, а през 1980г. СЗО обявява, че вариолата вече е изкоренена в света благодарение на ваксинацията.
Ваксинацията също така е изиграла своята роля и при редица други заболявания като полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш.

Tags: 

Comments are closed.