Нация техническа, а?

Навремето другарят Тодор Живков изрече знаменателния емблематичен призив, над който дълги години се смяхме: “Българската нация – нация техническа!”

Ами – техническа сме. Само дето още не знаем разликата между компютри и кюнци.

Поне от две десетилетия се говори – и очаква! – навлизането на дигитализацията в здравеопазването: електронни досиета, рецепти, направления.

Ето, че това намерение най-после бе осъществено от Касата-монополист.

Но – странно, нещо не проработи. Направленията така си и отлита и потъват безвъзвратно в междузвездното пространство, някъде между Марс, Венера и Меркурий; съответно – боговете на войната, на любовта и на търговията.

От дума на дума, си спомнихме /много сме живели, много помним/ за други забравени намерения.

Веднага след Десети ноември в МЗ пристигна от Франция никому неизвестният млад лекар-емигрант д-р Пиер Стефанов, който тържествено обеща, че ще преустрои българското здравеопазване. Дадоха му някакъв кабинет, в който не пускаше никого. Мълвеше се, че там бил отрупан с бумаги; разлиствал нашенските закони и указания и, разбира се, ги коригирал. След 5-6 месеца изчезна неизвестно къде, вероятно с добра финансова отплата. Какво е свършил – кой да ти каже.

Болезнената тема с остойностяването на лекарските дейности, още тогава дъвкана и предъвквана от тогавашното ръководство на УС, и досега не е забравена и се притопля отвреме-навреме, както и диагностично-свързаните групи. С темата беше оторизиран проф. Йордан Янчулев, анестезиолог, брат на столичния кмет-хидроинженер. Човекът се заби в някакъв кабинет в Центъра по хигиена; изпратиха го в 2-3 командировки в Германия да проучи въпроса /вероятно – за да го побългари, т. е. да го оплеска/. Това представление бе играно поне 6-7 години, докато накрая остойностяването бе поверено просто на… пазара.

 

Такива мисли ме налегнаха след – абсолютно правилното! – решение на УС на БЛС да предаде случая с оплесканите електронни направления където му е мястото – в Прокуратурата. Нещо не понамирисва ли на криминалния “Аремисофт”?

Но, бъдете сигурни: дори и да е имало някакви далавери, всичко ще потъне вдън Гори Тилилейски, както казва Елин Пелин.

И накъдето се е запътила цялата ни държава и нация…

Tags: 

Comments are closed.