На вниманието на УС на СБП

“Позтом можешь ты не быть,

но гражданином быть обьязан.”, Некрасов

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ПИСАТЕЛИ,

 

Не знам дали се събирате на работни съвещания, какви проблеми обсъждате на тях и какво правите; вероятно имате дейност, но не виждам някаква отчетност в “Словото днес”, а може и да греша, като всеки човек; тогава – моля за извинение. Все пак, публичността и гласността би трябвало да са неотменна част от работата на всеки управителен орган – партиен, съсловен или обществен.

 

Позволявам си да ви попитам дали разглеждате следните наболели въпроси; ето някои от тях, които повдигам не за първи път, но винаги – без отговор;:

 

  1. Безцеремонното изхвърляне на родолюбивите литературни и исторически текстове на нашите класици от учебниците и христоматиите на децата ни, защото от десетилетия МОН коварно и целенасочено провежда политика на обезродяване и дебългаризация на децата ни. Правилно и навреме СБП реагира срещу сатанинската Истанбулска конвенция, чиято зле прикрита цел е да ги откъсне от семейството и Отечеството, но – дотук.

 

  1. Какво е отношението ви към войната в Украйна – предтеча на вероятно неминуема всеобща ядрена гибел за всички нас, децата и внуците ни? Подкрепяте ли откровено нацистко-бандеровското правителство в Киев и предоставянето му на оръжие от България, което означава влизане на война с Русия?

 

  1. Не се ли безпокоите от настъплението на фашизма в Европа? Няма ли да излезете с отношение към него или да се снишаваме, докато бурята отмине, по съвета на Живков? Нали основната задача на литературата е да утвърждава мира и човеколюбието?! Помните и пазите ли тревожния завет на мъченика Юлиус Фучик: “Хора, обичах ви! Бдете!”?

 

  1. Какво е отношението ви към издигането на чужди национални знамена пред Столична Община и наименоването на улици на бандеровския лозунг “Слава на героите!”, равностоен на “Зиг Хайл!”?

 

  1. Какво е отношението ви към явно дрогирания и неадекватен министър на културата, още повече, че този пост е заемал и великият Вазов?

 

  1. Какво предприехте относно възстановяването на открития пазар на книгата на пл. “Славейков” или не искате да ни се показват и продават книгите, вкл. и вашите? Доводи като “Фандъкова не ни приема” звучат несериозно. Площадът не е лична нейна собственост, а и самата кметица бе обещала да възстанови панаира след приключване на ремонта на “Граф Игнатиев”.

 

Пожелавам ви крепко телесно и психично здраве в тези съдбовни времена.

Tags: 

Comments are closed.