За 18-ти път – Ден на спасението!

На 15 август за 18-ти пореден път ще отбележим подвига на д-р Стефан Черкезов и стотиците лекари, починали при спасяване на свои пациенти – вследствие инфаркт, инсулт или ритъмни нарушения по време на извършени тежки операции /само от “Пирогов” са над 20!!/ или след заразяване от своите пациенти / през Ковид-епидемията с живота си се простиха ок. 120 колеги!!/.

Ще си спомним и за останалите наши сънародници, загинали при спасяване на хора – в Деня на спасението. Създадохме го, подкрепени от МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите и ВМА през 2005 г. Ритуалът, който сътворихме с проф. Стоян Тонев, тогавашния началник на ВМА, беше простичък: 1-минутно мълчание, на фона на пуснатите сирени на линейките. В ритуала се включи и гл. комисар Никола Николов, началник на Противопожарната служба, който нареди това да сторят и две пожарни коли. Следващият началник на ВМА ген. Николай Петров пък добави участие на гвардейската музика, които да изпълняват химна и “Покойници, вий в други полк минахте”. Синът на Емил Димитров и Иля Велчев се съгласиха песента “Ако си дал”, дело на бащите им, да стане химн на Деня на Спасението. С проф. Златимир Коларов и съпругата му Валентина сътворихме и документален филм за д-р Черкезов – “Забрава”.

Заповядайте на 15 август в 12 ч. в градинката на ВМА, пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, да отдадем почит пред саможертвата на нашите храбри колеги. Да бъде вечна паметта им! Бог да ги прости!

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.