Сестрите се стопяват!

Документация/Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи

Съжаляваме за грозното заглавие, но то е вярно: вместо 60 000, у нас работят по-малко от 30 000 сестри. И ще намаляват още повече!

Проф. Станка Маркова е изпратила още на 4 декември м. г. писмо до просветния министър, с което го е запознала с положението относно сестринството в България и му е предложила насърчаване на алтернативно обучение (след Х клас) в направленията “сестрински помощник”, “болногледач”, “медицински секретар”, “масажист”, “шифровчик” – все дейности, за които не се изисква кой знае колко продължително обучение и за които не би трябвало да се губи ценен сестрински персонал. Отговор няма и до ден днешен…

В световната и европейска практика грижите за болните се осигуряват от 3 групи професии: професионални сестри (които извършват инвазивните манипулации и терапевтични грижи и контрол); помощник-сестри (болногледачи), извършващи базовите грижи (хранене, хигиена и пр.); чистачи (които не се докосват до болния).

В НРД и досега не са решени възнагражденията на сестрите и условията на техния труд. Сестрите при ОПЛ работят фактически като бизнес-секретарки. Премахнат бе задължителният критерий за минимален брой сестри в една болница. Средната възраст на сестрите у нас е 47 години, като 11% от тях са пенсионерки над 60-годишна възраст. Само в българското здравно министерство няма структура по здравни грижи, нито длъжност “Национална главна сестра”.
Неотдавна проф. Маркова изпрати гневно писмо до социалния министър, в което остро протестираше срещу не само нелепото му, но и смехотворно и обидно изказване, че съкратените сестри от закритите болници можели да работят в… СПА-центровете (!?). 

А дефицитът за сестри в целия свят е огромен (само за САЩ са необходими още 12 млн; да, правилно прочетохте – 12 млн!). 

И – ще се учудите ли – всяка година 1800 български сестри напускат родината и се отправят на гурбет… 

Няма какво повече да добавим.

“Кажи ми, сестро, де й Караджата.”

Де й си и ти… И де й ще бъдеш след 10-тина години?

Сигурно – при Караджата…

Tags: ,

Comments are closed.