33-ят изтече в канавката

Казахме “Гуд бай” и на 33-тият си здравен министър; не можа да изпълни 7 месеца. Никога досега фармацевт не бе управлявал съсипаното ни здравеопазване, та се надявахме поне на някаква подреденост, като в аптека. Нищо подобно. Весела, безгрижна, като някаква волна птичка Божия, кой знае откъде долетяла, без да е управлявала дори и една селска здравна служба /и – няма как, това не се полага на аптекарки/, госпожата мина и отмина, без да остави нищо запомнящо се, освен уволненията, в последните си управленски дни, на дваматрима директори.

Няколко пъти я съветвахме /и по служебния, и по личния ѝ мейл/ за какво ли не, вкл. да се опита да въведе Здравно-духовна култура в училищата, защото предпазването от болести е много по-важно от допускането и лечението им; и защото Министерството са казва – на здравеопазването /идея, която тя прие с възторг, уви – оказал се фалшив/; да анулира недомислената си наредба за задължителната електронна рецепта; да потърси съвет от д-р Арафат в Букурещ за организирането на “Спешна помощ”; да представи 4-годишна управленска програма и пр.

Анулира наредбата, отиде при Арафат – но не получихме дори и едно благодарствено изречение за безплатните съвети. Кои бяха другите най-кратки здравни т. нар. управленци /не броим служебните, защото техният мандат е закован на 3 месеца/? Рекордът се държи от особнячката /меко казано/ проф. Ана-Мария Борисова /да, да, същата, която беше намерена на бензиностанцията и отговаряше на журналистическите въпроси с полудебилното “Усмихвам се, усмихвам се”/ – 6 месеца, също толкова бе и ген. Николай Петров, а варненското недоразумение на премиера Бойко Борисов- д-р Божидар Нанев – 9 месеца /той пък бе разкарван по съдилищата за някакви далавери с ваксини/. “Кажи с какво ще те запомним като министър?”, бе последният ми въпрос към “Аптекарката”, с което прозвище г-жа Сербезова се подвизаваше сред лекарското съсловие. Явно, ще си остане само с него. Колко тъжно. Не за нея – а за България и оставеното ѝ на самотек здрвеопазване.

Tags: 

Comments are closed.