Състоянието на съдебната медицина в България – проблеми и възможности за решаване

Доц. д-р Добринка Радойнова, дм – МБАЛ “Св. Марина” Варна

Съдебната медицина е необходима на обществото и на държавата, защото тя е социалният лакмус както за правосъдната система, така и за качеството на здравеопазването. Това е така, защото  съдебните лекари са тези, които работят по най-тежките случаи – престъпленията срещу личността и здравето на гражданите – убийства, изнасилвания, побои, пътнотранспортни произшествия, трудови злополуки, масови бедствия и катастрофи  и др.  Същността на работата им, съвместно с полицията, прокуратурата, следствието, съда, ги  изправя  очи в очи с престъпниците. 

Съдебномедицинската експертиза се извършва от медицински специалисти, но се използва освен за здравеопазването, основно за дейността на Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието. Не е случайно, че в последно време не могат да се намерят експерти по т. нар. знакови дела, а се обмисля  търсене на такива от чужбина. Поради липса на контрол, единен стандарт, а понякога и от ниска квалификация се стига до противоречиви  експертизи.  От друга страна липсва каквато и да е защита на експертите, а те носят голяма наказателна и гражданска отговорност за всяко изречение, което напишат и произнасят.

Съдебните лекари и сътрудниците им работят в мизерна среда, без оборудване, с несигурно и неуточнено заплащане. Те се  чувстват забравени и унижени, принудени да оцеляват. 

От 2006 г. болниците – търговски дружества, формират бюджета си основно от НЗОК. Специалността съдебна медицина не е включена в дейностите, субсидирани от касата. По този начин съдебните лекари са бреме за болниците. Няма оборудване, няма достатъчно персонал, няма пари за допълнителна квалификация, няма пари за научно развитие. Тарифата, определена от Висшия съдебен съвет за съдебномедицинската експертна дейност е  5 лева на час (Наредба № 1 на ВСС). При тези условия става невъзможно  ангажирането на  експерти от другите медицински специалности – хирургия, АГ, кардиология и др.

В другите страни на ЕС се инвестира сериозно във висококачествена съдебномедицинска дейност, като част от правосъдната система, стратегическите интереси и системата за сигурност.

Има пълна демотивация на работещия персонал поради немотивирано ниско заплащане на положения труд, липса на  предпазни средства, лоши  условия на труд при повишен риск и др.

Tags: ,

Comments are closed.