Ще има ли детска болница?

В изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването звено „Вътрешен одит“ в Министерството на здравеопазването извърши проверка в „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД /ЗИКДБ ЕАД/, която обхваща периода от създаване на дружеството 8.09.2020г. до 31.01.2022 г. При проверката са установени редица съществени пропуски в работа на дружеството и по тази причина докладът с резултатите от проверката е изпратен на прокуратурата за предприемане на последващи действия.

Установено е, че с Решение на Съвета на директорите от 7.10.2020 г. ЗИКДБ е изплатила аванс в размер на 9 213 333, 24 лв. на ДЗЗД „Детско здраве“ ООД по Договор за инженеринг, като за извършването на авансовото плащане не е осъществен предварителен контрол за законосъобразност по смисъла на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, поради което е допуснато неправомерно изплащане на средства. Проверяващите са констатирали, че не са въведени политики и процедури за текущ контрол върху изпълнението на поети финансови ангажименти и сключени договори.

Системата за финансово управление и контрол на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД не е разписана в съответствие с Методически насоки по елементите на финансовото управление и контрол; Указания за управление на риска в организациите от публичния сектор; Указания за осъществяване на предварителен контрол за законосъобразност в организациите от публичния сектор; Указания за последващи оценки на изпълнението в организациите от публичния сектор – утвърдени от Министерството на финансите, което е пряко свързано с правомерно разходване на бюджетни средства.

В „Бизнес програма за развитие дейността на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД за периода 2021-2023 г.“ не са посочени конкретни оперативни цели на дружеството, които да са ясно формулирани, специфични и измерими. Не са заложени показатели за изпълнение на финансови и нефинансови цели на дружеството, с оглед отчитане на резултатите и извършване оценка на изпълнението.

От създаването на дружеството до 31.12.2021 г. изразходваните средства, които не са пряко свързани с изграждане/реконструиране на детската болница, са в размер на 415 хил. лв. Тъй като дружеството няма приходи, разходите представляват загуба и се приспадат от записания капитал в размер на 100 млн. лв., като към 31.12.2021 г. собственият капитал вече е в размер на 99 588 000 лв.

След извършената проверка и направените констатации от звено „Вътрешен одит“, министърът на здравеопазването предприе действия за смяна на Съвета на директорите на дружеството. За председател на Съвета на директорите на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД е определен адв. Веселин Варчев. На заседание на Съвета на директорите за изпълнителен директор на дружеството е избрана проф. Елена Пенева – Златкова.

Comments are closed.