Нова навигационна ендопротезна техника в УМБАЛ „Св. Марина“

Нова навигационна ендопротезна техника при поставяне на колянна става бе използвана за първи път във Варна, в УМБАЛ „Св. Марина”. Това каза проф. д-р Димитър Райков, ръководител на Клиниката по ортопедия и травматология. Този метод, при който се използва навигационна ендопротезна техника, е новост за България. Досега единични операции са били извършвани в големи болници в София и Плевен. Във Варна се използва за първи път, като амбициите на ръководството на болницата и на Медицински университет – Варна е този метод да се въведе в практиката.

Операцията бе извършена пилотно на двама пациенти – мъж на 59 години и жена на 62 години, от екип в състав – проф. Димитър Райков, д-р Стоян Иванов, д-р Преслав Пенев и д-р Светослав Добрилов, а възстановяването на пациентите се извърши от екипа на проф. Гергана Ненова.

„В Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Св. Марина” е традиционна хирургията за смяна на износени тазобедрени, колянни и раменни стави, сподели проф. Райков.

Това е една традиция, която датира от много години. Самата техника по смяна на ставите е рутинна, тя се извършва в почти всяка голяма болница в България – общинска, държавна, университетска. Успехите в този вид хирургия са вече безспорни, като имаме и все повече пациенти, желаещи да подобрят комфорта си на живот и да забравят ставната болка. Това е нещо, на което съвременната медицина не може да даде трайно решение с обезболяващи медикаменти.

Техниката за подмяна на стави варира. Резултатите, публикувани в наши и чуждестранни списания, са доста и различни, понякога и противоречиви. Най-често сменяната става е тазобедрената. Поради това, че болката от нея е нетърпима, нарушаваща стандарта и комфорта на живот. 3-4 пъти по-рядко подхождаме за смяна на колянна става. Най-вероятно това е така по различни причини.

Приема се, че колянната болка от износена става е доста по-толерирана от пациента. И наистина в живота можем да срещнем пациенти със сериозни изкривявания в колената, които си работят в градината, разхождат се в парка. Това в някаква степен се толерира от съзнанието и от физиката им. Интересната статистика показва, че все повече пациенти в световен мащаб желаят да си възстановят и физическата, и спорната активност и освен тазобедрените стави, искат да си  сменят и колената. Резултатите и удовлетворението, които получава един пациент, чиято тазобедрена става е сменена, е от порядъка на 80-90%.

Т.е. доволните пациенти са почти всички, на които е направена такава подмяна. Не такава е ситуацията с колянната става. И при нея честотата на подмяна нараства, но резултатите от оперативната техника, независимо от нивото на компетентност на екипа, който извършва операцията, далеч не са толкова високи по отношение на удовлетвореността. В статистиката по света между 30 и 40% от пациентите, чиито коленни стави са заменени, остават ненапълно удовлетворени от резултатите – както по отношение на подвижността на ставата, така и по отношение на болката. Следователно това е един голям процент на недоволни пациенти. Какви са причините? Различни са. Те са и от психологически характер, и от неврологичен, невро-обусловен характер.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.