Не поучавай глупци!

“В света съществуват хора с черни души, които не могат да бъдат убедени с никакви средства. Във всяка епоха се срещат хора, които са убедени, че са призвани да унищожават другите. Човешкият дух е безграничен не само в интелигентността, но и в злината си.

Човекът-инквизитор се среща често – доносник, изменник, клеветник, враг на свободната мисъл, демагог, лицемер, мъчител, палач. Такива хора не са отворени за никаква аргументация, не са подвластни на интелекта. Никаква логика не е в състояние да ги убеди. Те не се интересуват от фактите. Дори звездите пред собствените им очи не са способни да им покажат истината. Те не познават думата етика, макар вечно да я повтарят и предъвкват. Те никога не се поддават на убеждението. Те не искат да разбират. Те не искат нови познания. Те се страхуват от истината като от чума.

Става дума за зъл, долен, низък сорт хора, които изпитват възторг, ако успеят да се вкопчат в някоя догма. Догмата им дава опора. В нейно име те са готови да изтезават. Да изгарят. Да убиват. Безразлично е дали се наричат нацисти, сталинисти или инквизитори. Винаги е без изключение това са хора с черни души. Колко много почтени исторически фигури, за които скърбим днес, щяха да имат възможността да извършат далеч по-велики дела, ако не си бяха губили времето са поучават глупаци.”

Ха. А. МЕЛЕР

Обсъждане. Този текст се отнася за Галилео Галилей. А сякаш е писано за България… Проумял го е св. Кирил-Константин. На един диспут пред Папата, в лют спор с правоверни догматици, които не са били съгласни с неговата теза църковното слово да се проповядва и на славянски, освен на латински и гръцки език, на присмехулната забележка на Папата към лютите опоненти да не нападат толкова създателя на славянската азбука, защото се е изпотил, св. Кирил-Константин отговорил: “Това е, защото се препирах с простаци.”

Comments are closed.