Конгрес на Югоизточноевропейския Медицински Форум (ЮЕМФ) впечатляващо сплотяване на европейски лекари

“В днешно време е трудно да сплотяваш; много по-лесно е да рушиш и разделяш”, казва при откриването на конгреса в Пловдив председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. И той, както и намиращият се създател и неизменен президент на ЮЕМФ проф. Андрей Кехайов са възпитаниците на Медицинския университет в този най-стар и човеколюбив български град. Изумителна е енергията на бившия ни съсловен председател – през 2003 г. той приобщава за идеята си колеги само от три балкански страни – Македония, Гърция и Албания; днес организацията приютява още и Русия, Украйна, Беларус, Грузия, Казахстан, Узбекистан, Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина, Хърватска, Молдова, Азербайджан, Чехия, Черна гора, Латвия, Израел. Просто невероятно, наистина впечатляващо и възхитително общество на лекарите от най-различни специалности от 18 страни!

Разнообразна е и тематиката на конгреса: от диабет, медицински показания за прекъсване на бременността и псориазис до роботизирана хирургия на панкреатични тумори, Ковид-пандемията, Бърнаут-синдром у лекари и първично тотално ендопротезиране на коляното; лекциите бяха четени 3 дни и посетени от над 400 лекари.

Високото название “Заслужил лекар на Югоизточна Европа” получи ректорът на МУ – Пловдив проф. Мариана Мурджева, ръководител на Катедрата по микробиология. Президентът на БЧК акад. Христо Григоров и достолепният, вече над 90-годишен професор по социална медицина Петър Николаков бяха отличени за изключителните им заслуги в областта на общественото здравеопазване. Конгресът е сполучливо съчетан с посещение на най-вълнуващата ни планина – Родопите. Месец по-късно в Берлин се провежда асамблея на Европейската медицинска асоциация; единственият поканен представител на България беше проф. Андрей Кехайов, който взе дейно участие в работата ѝ. До нови срещи догодина, когато се надяваме десетки членове на ЮЕМФ да присъстват на тържеството и научната сесия по повод 125-годишнината от рождението на чл.-кор. проф. Константин Чилов

Tags: , , , , ,

Comments are closed.