Признание за БЧК-Пловдив след наводненията в района на Карлово

Благодарствена грамота за своевременна и ефективна подкрепа на пострадалите при наводнението в региона на Карлово получи директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева. Грамотата беше връчена от председателя на Български червен кръст акад. Христо Григоров, като тя е в резултат на професионалния и доброволчески мениджмънт и отличната комуникация с институциите и общностите.

Финансовата подкрепа, която ще окаже Българският Червен кръст на пострадалите от наводненията жители на карловските села, е в размер на близо 650 000 лв. Средствата са представени след апел, отправен от БЧК към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец по линия на Фонда за незабавно подпомагане при бедствия, поради големия мащаб на щетите в община Карлово.

Българският Червен кръст ще подпомогне 5000 души, пострадали от наводненията в община Карлово преди настъпване на зимните месеци. На 400 домакинства /1179 човека/ в селата Каравелово, Слатина, Богдан и Войнягово, ще бъде предоставена финансова подкрепа от около 800 лв. за закупуване на нова битова техника и мебели, за да подменят унищожените от наводненията.

„Във всички засегнати от наводненията места предстои да бъдат създадени обществени съвети, в които ще участват представители на пострадалите жители, кметски наместници и представители на институциите. Те ще изготвят списъците на домакинствата, които ще получат директна финансова подкрепа. Критериите, които предварително са заложени предвиждат да бъдат подпомогнати най-засегнатите хора, за които наводненото жилище е основно. Ще се използват и оценките на нуждите и на щетите, изготвени от Агенцията за социално подпомагане.“, това каза директорът на дирекция „Мениджмънт на бедствията“ Ясен Сливенски.

Над 4400 души ще получат хигиенни пакети с препарати за почистване и дезинфекция на наводнените къщи. Продължава и оказването на психосоциална подкрепа на пострадалите от жители на карловските села. Психолозите на Българския Червен кръст няма да спират с обиколките по домовете на самотно живеещи и възрастни, хора с увреждания, деца и самотни майки, както и на хора в неравностойно положение, за да оказват помощ, където е необходимо.

На база оценка на нуждите в пострадалите населени места, до този момент, БЧК е предоставил 1000 спални комплекта, 1000 одеяла, повече от 15 т. минерална и изворна вода, както и храна и дрехи. Осигурени бяха над 1600 л. дезинфектанти и 10 професионални изсушители за мокри помещения. Българският Червен кръст разкри три временни пункта в селата Каравелово, Богдан и Слатина, в които се раздава храна, вода и друга хуманитарна помощ на хората на място.

Tags: ,

Comments are closed.