За 28 път – Ден на българския лекар!

Когато през м. септември 1994 г. предложихме на УС на БЛС да си имаме наш самостоятелен професионално-съсловен празник, всички негови членове, воглаве с председателя д-р Димитър Игнатов приеха идеята въодушевено.

Единствен главният секретар д-р Стоян Ботев изрази съмнение, че св. Иван Рилски Чудотворец (ок. 876 – 946) има нещо общо с медицината, но когато му показахме монографията на проф. Иван Дуйчев “Рилският светец” и му прочетохме абзаца, че той е лекувал с билки и молитви, също се съгласи. Така най-великият български светец и небесен покровител на нашия народ бе припознат като патрон на българските лекари! Той бе посочен непразно: търсехме сходството с добрия български лекар, който трябва да бъде утвърден на заслуженото му място като най-стойностният член на обществото и негов сигурен покровител тук, на Белия Свят. Оттогава изминаха 28 години.

В началото празникът тръгна неуверено; имаше и несъгласия, дори съпротива. Но съсловието го прие и обикна! И – ето, отбелязахме си го за 28-ми пореден път! И за първи път (вероятно това ще стане постоянно!) на нашия празник присъства и връчи наградата “Лекар на годината” Президентът на Република България! Това несъмнено е официализиране на традицията, държавническо укрепване авторитета на съсловието!

На многая лета, скъпи колеги!!

Tags: , , ,

Comments are closed.