Американски професор „Доктор хонорис кауза“ на МУ – София

Медицински университет – София ще удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ американския професор Брайън Кенеди от Националния университет на Сингапур. Професор Кенеди е пионер в разбирането на биологията на стареенето и дълголетието, превръщането на изследователските открития в нови начини за забавяне, предотвратяване и лечение на човешкото стареене и свързаните с него заболявания.

От няколко години ръководството на МУ – София, съвместно с Българска академия на науките, подготвя проект за изграждане на модерен антиейдж център. Партньорството с проф. Брайън Кенеди ще задълбочи научните изследвания в университета по темата за дълголетието. В деня на церемонията ще бъде подписан меморандум между МУ – София и Националния университет на Сингапур за съвместна научноизследователска дейност и обмен на опит в областта на геронтологията и продължителността на живота.

Д-р Брайън Кенеди е автор на над 170 статии по темата за човешкото стареене. Към момента е почетен професор по биохимия и физиология в най-реномирания институт в цяла Азия – Yong Loo Lin School of Medicine към Националния университет в Сингапур. Директор е на Центъра за здравословно дълголетие към Националната университетска здравна система, оглавява Програмата за транслационни изследвания за здравословно дълголетие и Азиатския център за репродуктивно дълголетие и равенство. Изследванията, посветени на предотвратяване на процесите на стареене, които се провеждат в университета в Сингапур се стремят да докажат, че интервенциите за дълголетие могат да бъдат успешно използвани за удължаване на продължителността на живота и здравето, без тежки заболявания и с висока степен на функционалност.

От 2010 г. до 2016 г. проф. Кенеди е президент и главен изпълнителен директор на института „BUCK“ в Съединените щати – независим биомедицински изследователски институт, който изследва стареенето и свързаните с възрастта заболявания. Той е хоноруван преподавател в катедрата по биохимия във Вашингтонския университет и съдейства активно в редица биотехнологични компании. Д-р Кенеди е бил гост-професор в Института за изследване на стареенето към Медицинския колеж в Гуангдонг от 2009 до 2014 г. Докторската си степен защитава в лабораторията на Леонард Гуаренте в Масачузетския технологичен институт, където публикува първата си статия, свързваща сиртуините със стареенето.

Tags: ,

Comments are closed.