Проф. дбн Христо Чомаков, микробиолог: Готварската сол и солените храни – рисков фактор

Повече от столетие сърдечно-съдовите заболявания са главната причина за смърт в много страни, а хипертонията е водещ рисков фактор. Връзката между количеството консумирана готварска сол и кръвното налягане е положителна, постоянна и добре установена. Общо е мнението, че намаляване консумацията на готварска сол ще понижи кръвното налягане и ще доведе до подобряване здравето на хората.

Комитетът по храните в Англия препоръчва приемането дневно на до 6 гр сол за възрастните и 3 гр. – за децата. В Австралия и Нова Зеландия препоръчваната доза е 4 гр. За хипертониците в САЩ се препоръчва до 1,5 гр. У нас, по неофициални данни, тя е 2 пъти по-висока от препоръчваната – 11-12 гр.

Американският Институт за рака определя готварската сол като вероятен рисков фактор за стомашния рак. В Япония и доказана положителната връзка между него и общата консумация на готварска сол. Тя роди до разрушаване на стомашното мукозна бариера, което предизвиква възпаление, дифузна ерозия и израждане. Приемането на солени храни може да повиши риска от инфекция с Хеликобактер пилори, основен фактор за стомашния рак.

Консумирането на туршии с високо съдържание на сол е свързано с по-висок риск от стомашен рак, а на изсушена, пушена и солена риба и солен хайвар – с рак на стомаха и дебелото черво. В светлината на тези данни изграждането на национална програма за намаляване консумацията на готварска сол крие огромна възможност за намаляване разходите за лечение на хипертонията. В сърцевината на програмата стои строгият контрол. Нужно е да се постави горна граница за съдържанието на готварска сол в произвежданите хранителни продукти, която да бъде стриктно спазвана от контролните органи.

Tags: 

Comments are closed.