МУ-Плевен отбеляза празника си с два научни форума

Всяка година в навечерието на 1 ноември – Денят на българските будители – МУ-Плевен отбелязва „рождената дата” на висшето училище. На 31 октомври 1974 г. се е състояло тържественото откриване на Медицинския факултет в град Плевен за първия випуск от 240 първокурсници, студенти по медицина.

Тази година по повод своята годишнина висшето училище организира два научни форума. На 27 октомври 2022 г. се открива ХХ Юбилейна национална научна сесия за студенти и преподаватели под наслов „Традиции и предизвикателства“ със специалното участие на Института по математика и информатика на БАН. В дните на форума Регионалният академичен център – Плевен организира два обучителни семинара на следните теми: „Цифрова достъпност: теория и практика“ с лектор ас. Негослав Събев от Института по математика и информатика към БАН и „Поставяне на холтерно устройство – демонстрация и практически модул“ с лектор доц. Диана Димитрова, Директор на Филиала на Медицински университет – Варна във Велико Търново.

На 31 октомври 2022 г. по повод 48-та годишнина от основаването на висшето училище се проведе тържествен академичен съвет с церемония по награждаване на преподаватели, израснали в академичното си развитие. За изминалата една година общо 33 представители на академичната общност са придобили научни степени и са заели академични длъжности.

Те бяха удостоени с плакети от ректора проф. д-р Добромир Димитров за академичното си развитие. Трима дългогодишни преподаватели бяха наградени за цялостен принос за развитието на МУ-Плевен и утвърждаването му като водеща институция в областта на медицинското образование и наука. Това са доц. д-р Георги Цанев, проф. Петкана Христова и доц. д-р Мария Симеонова, дългогодишен научен секретар на МУ-Плевен.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.