БЛС: Преговорите с това ръководство на Касата са невъзможни!

БЛС излиза от преговорния процес с настоящите ръководства на Надзорния съвет на НЗОК и на Касата.

Нещо повече – настояваме за оставките на управителя на НЗОК – проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет на Касата – д-р Александър Златанов. Оттук нататък отговорността за състоянието на системата е на тези, които взимат решенията – Парламент и Министерски съвет, категорични бяха от ръководството на БЛС по време на извънреден брифинг на Съсловната организация. И добавиха:

„Обръщаме се към всички парламентарни групи да вкарат спешно в дневния си ред наболелите проблеми в системата, свързани с начина на управление на НЗОК и с начина на разпределение на средствата за здраве.“

Ръководството на Съсловната организация обясни исканите оставки със следните причини: Рецидив с опитите за прикриване на средства гласувани от Парламента за здраве, пари, които трябва да стигнат до българските лекари и пациенти. „Тази година, за пореден път, до нас беше изпратено едноличното решение от страна на Надзора на НЗОК за разпределянето на очаквания остатък от гласуваните от Парламента пари за здравна помощ за 2022 година. Това е нарушение на Закона. Той гласи, че УС на БЛС и НС на НЗОК трябва заедно да решат как да бъдат раз- пределени тези средства“, обясни д-р Маджаров. И добави:

„Вместо заедно да договорим Методика за пореден път получаваме гласувани готови текстове, ултимативни, които или приемаме или имаше една реклама, в която се казваше „ядеш сега или гориш“. А в случай, че не приемем лекарите и лечебните заведения не получават и малкото трохи, които им се подхвърлят“.

Бламиране, имитиране и саботиране на преговорния процес. Нито що се отнася до разпределянето на средствата за тази година, нито по отношение на тригодишния рамков договор, който трябва да подписан в края на годината и който лекарите в страната чакат – реални преговори не е имало до този момент, обясниха от БЛС.

Нежелание за решаване на проблемите в сектора, които пречат и на работещите и на пациентите. Ръководството на Български лекарски съюз беше категорично, че няма да допусне да се взимат еднолични решения в ущърб на съсловието и ще продължи да бъде гарант за спазване на законността в системата на здравеопазването. И се обърна към пациентите: „Нашите усилия са и в защита на Вашите права, защото добре заплатените медицински специалисти са добре лекуващи медицински специалисти“.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.