Спешна помощ за “Спешна помощ”!

Тези масови протести на служителите в “Спешна помощ” се очакваха. Заплащането на труда им е крайно несправедливо, а реформирането ѝ така и не се провежда. Хората настояват за изравняване на труда им с условията, заплащането и привилегиите на огнеборците и полицаите.

Апропо, още преди 10 години ние настоявахме “Спешна помощ” /ох, как ме дразни тази чуждица – защо и кой замени с нея чистата българска дума “бърза”?!/ да премине от МЗ към МВР, а полицаите и огнеборците да бъдат обучени да дават най-необходимата първична животоспасяваща помощ – така, както е в САЩ и много европейски страни; ето ви една полезна съставка на евроатлантическите ценности, извън гейпарадите и джендър-обучението на децата ни! Защо не – та нали спешната помощ също е част от националната сигурност?

Навремето щатът в “Бърза помощ” беше ограничен до 1 главен лекар и няколко фелдшери. Ординаторите от болницата и участъковите терапевти и педиатри от поликлиниката давахме нощни и дневни неделни 12-часови дежурства, за което получавахме смешните 12 лв допълнително възнаграждение към и без това мизерните си заплати от 112- 120 лв. Но работата, все пак, вървеше относително успешно.

Къде сега са фелдшерите? На изживяване, защото обучението им бе прекратено. Т. нар. лекарски асистенти са изключително малко. По места /имаме сведения за Бургас, където дежурят и преглеждат… медицински сестри /с какъв кураж?!/.

Повече от явно е, че проблемът е отдавна набъбнал и скоро ще се спука.

Предлагам: спешно свикване на консултативен съвет при МЗ, съвместно с БЛС, за спешно решаване или поне проектиране на истинска реформа на спешната помощ. Защо д-р Арафат в Румйния успя – а ние, макар той да ни дойде лично да ни обяснява идеите си, не поехме нищо от тях? По мой съвет при него на крака му отиде и странната министър Сербезова, но какво е разбрала, така и не ни стана ясно, защото изтече безвъзвратно в политическата канавка. Пускайте алармената сирена и червената лампа. Защото положението е повече от критично.

Tags: ,

Comments are closed.