УМБАЛ „Света Марина“ – Варна изпраща успешна 2022 година

През 2022г. ръководството на УМБАЛ „Света Марина”-Варна беше длъжно да намери соломоновско решение на предизвикателството – от една страна повишаващата се потребност на населението от висококачествена и резултатна лечебна дейност в отлични битови условия, а от друга – не- адекватното финансиране на болничната помощ, както за дейност, така и за капиталови разходи. На фона на тези на пръв поглед непреодолими препятствия, болницата постигна отлични резултати, без задължения, със средна брутна заплата на двехилядния си колектив над 2 793,73лв., като в републиканския бюджет бяха върнати 22 823 897,68лв. под формата на осигуровки, данъци и такси. Болничното заведение е с отлична капиталова адекватност с коефициент на абсолютна ликвидност от 2,04 за деветмесечието на 2022г.

Най-големият капитал на УМБАЛ „Света Марина” са хората, които работят в нея. Ръководството на болницата съвместно с ръководството на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна спомогна за кариерното развитие на 34 професори, 58 доценти, 60 главни асистенти, 187 асистенти, 683 специалисти по здравни грижи, 382 санитари и 592 помощен персонал на средна възраст 43 години.

Тези успехи са постигнати въпреки огромното натоварване (в УМБАЛ „Света Марина” са лекувани най-много пациенти с Ковид-19 в цяла България), непрекъснато променящата се нормативна уредба и очевидно непригодните текстове, добавяни към Националния рамков договор за медицинските дейности. През 2022г. лечебното заведение бе проверявано от Министерство на здравеопазването, НЗОК, РЗОК – Варна, РЗИ – Варна, Главна инспекция по труда и др. компетентни органи общо 74 пъти. Използваме повода за пореден път да апелираме за изграждане на нова Инфекциозна болница, за която сме изготвили идеен проект. Ръководството на болницата изказва своята искрена и сърдечна благодарност към служителите и техните семейства, към Ръководството на Медицински университет – Варна и всички хора, които помагаха и помагат, за да бъде УМБАЛ “Света Марина” – Варна Европейското лице на българското болнично здравеопазване.

Честито Рождество Христово! Здрава, Мирна и Успешна 2023 година!

Tags: ,

Comments are closed.