На вниманието на ръководителите на Област и Община – Смолян и околните села от Община – Смолян: Инициативно писмо

Копие: БЧК

Уважаеми родопски ръководители,

Наближава 27 май, когато ще отбележим юбилейните 125-години от рождението на един от най великите родопчани – чл.-кор. проф. Константин Чилов (1898 – 1955). Лично аз го поставям в най видната четворка от бележити местни хора: Орфей, Чавдар войвода, Хайтов и Чилов.

За 26-та поредна година лекари от Медицинските университети в София и Пловдив (смолянските колеги упорито не идват; явно най-великият им землак-медик им е безинтересен…) ще се съберем в 12 ч. в единствената Къща-музей на лекар в България – в родното му с. Славейно, което през 2005 г. обявихме за Свещено място на българската медицина, за да почетем паметта и делото му в традиционните автентични “Чилови дни” и да наградим 2 колеги с високата едноименна Награда, приподписвана от здравния министър, председателя на БАН, лекари-академици и председателя на БЛС.

Досега не сте намирали начини да присъствате лично, но си позволявам отново да ви поканя.. Имам две предложения за по-тържествено отбелязване на юбилея:

  1. Надлезът между Общината и болницата да получи името “Чилов мост”;
  2. Площадчето пред болницата да получи името му;
  3. Да бъде организиран автомобилен и велосипеден поход от Смолян и околните села до Славейно, като стартът бъде даден съответно в 11 ч. от площадите им.
  4. Здравната служба в с. Арда да получи името на д-р Алекси Деянов, който я завеждаше почти до края на живота си, макар и тежко болен; и е единственият носител на Почетен знак – златен на МЗ (посмъртно). Това може да бъде постановено с решение на кмета на с. Арда и пред Здравната служба да бъде поставена табелка “Здравна служба Д-р Алекси Деянов”.
Tags: ,

Comments are closed.