Нарушенията на хипоталамуса дискутираха в МУ-Пловдив

Катедра по ендокринология и Катедра по педиатрия и медицинска генетика „Проф. д-р Иван Андреев“ при Медицински университет – Пловдив организираха четвъртото издание на Пловдивски зимни ендокринни дни. Форумът се проведе онлайн на 18 февруари и беше открит от ректора на университета проф. д-р Мариана Мурджева.

Пловдивски зимни ендокринни дни стартираха през 2020 г., но вече са традиционно научно събитие, което се посреща с голям интерес от ендокринолози, педиатри, интернисти, общопрактикуващи и специализиращи лекари, както и от студенти от всички медицински университети в страната.

Тематиката на събитието тази година беше свързана с функциите и нарушенията на хипоталамуса – основен регулатор на хипофизата и редица периферни ендокринни жлези.

„Вродените отклонения оформят специфични хипоталамични синдроми, които са редки и по-малко познати, особено когато са съчетани с разнообразни други патологични състояния,“ разказа ръководителят на Катедра по ендокринология проф. д-р Мария Орбецова. Тя подчерта, че доброто познаване на придобитите нарушения е изключително важно за поставяне на правилна диагноза на всички хипоталамо-хипофизарни заболявания и подпомага диференциално-диагностичния процес при заболявания на периферните ендокринни жлези, особено на надбъбречните и половите.

„Хипоталамусът е основен модулатор на апетита и промените в телесното тегло, поради което нарушената му функция може да доведе до хранителни разстройства като булимия и анорексия, натрупване на тегло и нарушения във възпроизводството. Не на последно място стоят психосо- матичните хипоталамични разстройства, които създават диагностични и терапевтични проблеми,“ каза още проф. Орбецова.

Гост-лектори от МУ-София бяха доц. д-р Анелия Томова, проф. д-р Филип Куманов и проф. д-р Михаил Боянов – водещи специалисти в областта на представяните от тях теми.

Tags: , ,

Comments are closed.