За първи път студенти започват да се обучават в 4 нови специалности

Девет нови учебни програми бяха разработени и дигитализирани в Пловдив. Четири от тях вече са официално акредитирани и ще бъдат отворени за записване на кандидат-студенти.

Новите специалности, за които може да се кандидатства, са „Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории“, „Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология“, „Биостатистика“ и „Диететика“. Те са част от проект OMNIA – “Всичко за модернизацията на образователните процеси в съвременния университет”, който се изпълнява от Медицински университет – Пловдив, в партньорство с осем национални висши училища. Основната цел на проекта е да допринесе за постигане на динамично съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование чрез модернизация на образователните процеси във висшите училища.

Медицински университет – Пловдив и Университет за хранителни технологии – Пловдив обявиха съвместна магистърска програма по специалност „Диететика“. Началото на обучението е през октомври 2023 година.

Новата магистърска програма с мултидисциплинарен характер отразява връзките между храните, храненето, здравето и болестите. Изучават се храните, състава им, контролът на качеството им, хранителният прием, взаимодействията помежду им, включително и с биологичните и социални фактори на околната среда. Основна насока е превенция на болестите и поддържане на добро здраве, както на индивидуално, така и на популационно ниво.

Медицински университет – Пловдив в партньорство с Медицински Университет – София, Медицински университет – Плевен и Националния център по заразни и паразитни болести – София обявиха съвместна магистърска програма „Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико диагностични лаборатории“. Началото на учебната година е на 1 юни 2023 година.

Tags: ,

Comments are closed.