България и Полша ще изпратят обща позиция на ЕК

Двете държави ще излязат с отворено писмо – апел за солидарност и към акционерите в Pfizer/BioNTech

„Република Полша е държавата, която първа подкрепи България в преговорите за изменение на договора, сключен между Европейската комисия и Pfizer/BioNTech за закупуване на ваксини срещу COVID-19. Позицията ни е категорична – няма да се присъединим към ново предоговаряне на доставки за количества ваксини, които предварително знаем, че ще бъдат бракувани. Настояваме държавата ни сама да определя количеството ваксини, които ще закупуваме, а заплащането да се извършва след доставка.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на съвместен брифинг с министъра на здравеопазването на Р Полша Адам Ниеджиелски.

Министър Меджидиев благодари на министър Ниеджиелски за последователността в отстояването на общата позиция относно свръхизлишъка на ваксини, изразена и под формата на декларация на България, Полша, Литва и Унгария в рамките на редовното заседание на Съвета на здравните министри на ЕС, което се проведе на 14 март в Брюксел.

Българският здравен министър обясни, че става въпрос за количества, за които от сега е ясно, че ще подлежат на бракуване. Само през настоящата година България трябва да бракува близо 3 млн. дози, а отделно от тях други 650 хил. дози са със срок на годност януари-февруари 2024 г. Република Полша е изправена пред същите предизвикателства и затова двете държави търсят работещи решения, така че да защитят националните си интереси и тези на гражданите си. „В момента се правят опити за предоговаряне с въвеждане на такси, които ние трябва да платим – за ваксини, които въобще няма да бъдат произведени. Европейската комисия нарича тази такса гъвкавост, а всъщност говорим за разходването на огромен финансов ресурс. И България, и Полша категорично няма да подпишат документ с такъв текст“, беше категоричен д-р Меджидиев. България и Полша ще изпратят до председателя на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен писмо, съдържащо позицията и предложения за работещи решения от страна на двете държави във връзка с казуса.

Tags: 

Comments are closed.