Д-р Мария Ивановска спечели престижна награда за медицина

Един от най-добрите млади учени у нас – д-р Мария Ивановска, получи поредно признание и бе финалист за Балканските Медицински Награди. Тя получи наградата за „Иновации в клиничната имунология“. Научните интереси на д-р Ивановска от Медицински университет-Пловдив, са в сферата на стреса и промените в имунната система в състояние на стрес, психобиотици, психоневроендокриноимунология (PNEI) и имунни дефицити.

Работила е като докторант на Еразъм обучение в Donders institute for brain, cognition and behavior в Наймеген, Холандия (2015) и други университети (Франция, Австрия, Германия, Израел). Работи в областта на първични имунни дефицити (ПИД), вторичен имунен дефицит (ВИД), автоимунитет, стрес-индуцирани разстройства и промени в имунната система, както ѝ прилагане на подходи за превенция и лечение на същите.

Прилага различни алгоритми на поведение в лечение на стрес-индуцираните разстройства на имунната система. През 2021 година получава престижната награда „Питагор“ на МОН за най-добър млад учен в България. Д-р Ивановска завършва Медицина през 2012 г. в Медицински университет – Пловдив, България, а докторантура по имунология защитава през 2018 г. В МУ-Пловдив.

Тя е главен асистент по Клинична имунология от 2019 г. в същата катедра. От 2017 г. е лекар-специализант по клинична имунология в Лабораторията по клинична имунология, УМБАЛ „Свети Георги“, Пловдив. Автор и съавтор на повече от 40 публикации в български и международни рецензирани списания, включително списания с импакт фактор. H индекс-10.

Tags: ,

Comments are closed.