“Стара планина ” за проф. Шекерджийски

През м. януари т. г. лично занесохме инициативно писмо на кмета на Дупница Методи Чимев: да предложи на Президента да удостои Почетния им гражданин проф. маг.-фарм. Рахамин Шекерджийски с орден “Стара планина” за Еньовден, 24 юни, който по наша идея през 1994 г., одобрена от тогавашния Съюз на фармацевтите в България, е техен съсловен празник.

Проф. Шекерджийски догодина ще навърши преклонната 90-годишна възраст, но продължава ежедневно да работив своята фармако-технологична фирма НатСтим. Той е безспорно най-големият създател и производител на български безрецептурни лекарства и хранителни добавки; единственият удостоен със званието “Фармацевт на България”; бил е и декан на Фармацевтичния Факултет, макар и безпартиен.

Инициативата ни за ордена е била одобрена единодушно от общинските съветници на Дупница, членовете на Факултетния съвет, ръководството на Българския фармацевтичен съюз. Проф. Шекерджийски е предоставил в МЗ и изискуемото удостоверение от Архивите по досиетата, че няма досие.

Макар и напълно окомплектовани и редовни, документите обаче не са придвижени към МС (както му е редът) от предишния здравен министър, за да отидат оттам при Президента. Надяваме се това да стане в близко време за радост на всички, които високо ценим благородството, иновативността и трудолюбието на най-големия съвременен български фармацевт, учител на цяла плеада достойни следовници.

Tags: ,

Comments are closed.