125 години от рождението на проф. Константин Чилов XXVI Чилови дни

Проведохме и 26-те ежегодни Чилови дни в памет и чест на живота и делото на най-големия български клиницист-енциклопедист чл.-кор. проф. Константин Чилов (1898 – 1955) на обичайното място – пред гроба му (нашия лекарски Божи гроб) в двора на неговата Къща-музей (нашият лекарски Ерусалим) в родното му село Славейно, Свещено място на българската медицина. Както обикновено, съорганизатори ни бяха МЗ, БЛС, БЧК, БАН и Медицинският Университет – Пловдив в лицето на ректор проф. Мариана Мурджева и голяма част от ректорския съвет. Освен нея, присъстваха и други носители на Наградата “Проф. К. Чилов”: проф. Борис Богов и проф. Анастас Баталов, както и деканът на Медицинския Факултет при МУ – София проф. Димитър Буланов, членът на УС на БЛС проф. Станева, зам.-областният управител на Смолянска област Христо Станчев.

Приветствени адреси изпратиха министър д-р Асен Меджидиев, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и областният управител на Област – Смолян Стефан Сабрутев.

В приветствието на министъра се казва: “С научната си дейност проф. Чилов допринася съществено за развитието на родната медицина в областта на вътрешните болести. Международният му професионален опит и ерудиция му отреждат завинаги почетното място на първия в българската история медик, създал своеобразен мост между медицинската наука у нас и в Европа. Д-р Найденов, подкрепям стремежа Ви да съхраните спомена за проф. Чилов, като организирате ежегодно настоящите инициативи за популяризиране на забележителното му дело.

Благодарение на целенасочените Ви усилия през годините Чиловите дни и призовете за общественополезна дейност и доказан висок лекарски морал се утвърдиха като традиция и праник както за родното село на именития лекар – Славейно, така и за медицинската общност в България.”

В приветствието на председателя на БЛС четем: “Създадени през 1998 г. от д-р Тотко Найденов с подкрепата на БЛС, МЗ, БАН, БЧК, Община – Смолян, МУ – Пловдив и в. “Български лекар”, по време на Чиловите дни се отличават именити български клиницисти за техните постижения. Наградата на името на знаменития наш интернист-енциклопедист е признание, но и отговорност. Наше професионално и морално право и задължение е да опазим паметта на проф. Чилов. Защото не друг, а точно той постави жалоните, които днес следваме – на изключителен професионализъм, всеотдайност и човешка доброта.”

С Наградата “Проф. К. Чилов” бяха удостоени: проф. Михаил Боянов, ендокринолог от Александровска болница – София и доц. Димитър Вучев, паразитолог от УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив.Наградата за здравна журналистика получи Мария Чипилева от сайта Клиника. До нови срещи, колеги!

###

Здравейте д-р Найденов,

Присъствах на почитането на моя вуйчо от началото и до края – приятен запис, чуваше се идеално и се зарадвах, че ти продължаваш това от теб създадено дело – „Чилови дни“ наименование, което трябва да бъде увековечено. Много радостно бе този път, че имаше от Смолян и политик и медик (д-р Дариткова).

Навремето – 1974 година Министерството на Народно здраве (тогава зам.-министър Георги Гълъбов) и БАН с Указ уважиха огромния приноса на проф. Чилов за българската медицина и учредиха строената от него и довършена от племенника му къща да стане музей.В изказването ти се чу, че той е следвал във Виена е добре и да се допълни, че той е и работил дълго време там с проф. Велтман и от това тяхно сработване излизат подарените му картини от него. Когато Хитлер е влязъл в Австрия Велтман (евреин) е решил да се самоубие, както много други евреи там, и преди да се застреля, отива при Чилов и му подарява една сбирка със скъпоценни камъни (в специална кадифена кутия), която той при събирането ни при него на обяд ни я разтварял и показвал многократно, както и разправял за сработването им в болницата.

Сърдечни поздрави:

д-р Никола Шишманов, племенник на проф. Чилов, син на сестра му Калина

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.