Министър Хинков: Проектът за изграждането на Национална детска болница в Горна баня никога не е бил спиран

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков даде изявление пред медиите след днешното заседание на Министерския съвет.

„Още в първия ми ден като министър на здравеопазването категорично заявих, че създаването на Национална детска болница е мой основен приоритет. С встъпването ми в длъжност обещах да продължа всички добри политики въведени от предходното ръководство. Това обаче не означава, че ще се хвърля да реализирам проекти от подобен мащаб и с огромно обществено значение, без да съм направил обстойна проверка и да съм се запознал в детайли с всичко извършено до момента.

Ето защо искам да е ясно на всички, за да няма повече спекулации и внушения по тази тема – проектът за изграждането на Национална детска болница в Горна баня никога не е бил спиран. След обстойния ми анализ мога да заявя, че както МЗ, така и останалите институции, които имат отношение към реализацията на тази безкрайно закъсняла идея, ще направят всички усилия българските деца и техните родители да имат една от най-модерните детски болници, отговаряща на всички европейски изисквания и стандарти“, заяви министър Хинков.

Той посочи, че до този момент е разговарял с изпълнителния директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД инж. Елена Пенева, проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация, представители на Неправителствени организации и експерти.

„Предстои създаването на Обществен съвет, за да може изграждането на детската болница и всички дейности свързани с него, да бъдат обсъждани прозрачно и най-важното – обществото и всички заинтересовани страни да са част от този процес“, посочи още проф. Хинков.

Tags: 

Comments are closed.