60 години от подвига на д-р Стефан Черкезов за 19-ти път – Ден на спасението

В късния следобед на 15 август 1963 г. 26-годишният лекар великотърновското на с. Стрелец д-р Стефан Черкезов (р. 1937, с. Виноград) се връща от служебна командировка в Горна Оряховица в препълнен автобус, пътувайки на стъпалата му. Той обаче се сблъсква с бетоновоз на изхода от града и избухва в пламъци. Д-р Черкезов е изхвърлен от взривната вълна в канавката, няма му нищо, но веднага се втурва към рейса и изважда 47 души от там; получава тежки изгаряния и единствено той умира от тях на рано сутринта на следващия ден.

През 2005 г. в негова чест създадохме Деня на Спасението, който оттогава се отбелязва ежегодно на 15 август пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА), с любезното съдействие на нейното ръководство, МС, МЗ, МО, БЛС, БЧК, БАСЗГ, профсъюзите, с установен ритуал: точно в 12 ч., с 1-минутно мълчание, придружено от сирени на линейки. Гвардейският духов оркестър изпълнява химна и “Покойници, вий в други полк минахте”.

По наше предложение, внесено от здравния министър Десислава Атанасова, МС прие Решение № 1039/28. 12. 2012 г., с което обяви “15 август за Ден на Спасението – ден за оказване почит към всички българи, загинали при спасяване на хора.” Издирили сме над 160 лекари (над 50 са хирурзи; 20 от които – от “Пирогов”) и 15-тина м. с., предимно операционни, които са починали от преумора и изтощение по време на работа, както и вследствие заразяване от болестите на своите пациенти.

Най-после, след дългогодишни предложения до Столична Община, със съдействието на маг.-фарм. Зоя Паунова бе възстановено заличеното име на нашия най-голям съсловен герой на една столична улица – в ж. к. “Люлин”! Очакваме за Деня на българския лекар (19 октомври) да бъде открит негов бюст-паметник във фоайето на новата централа на БЛС (ул. “Доспат” 2).

На 15 август точно в 12 ч. в г радинката пред ВМА с 1-минутно мълчание, под сирените на линейките, за 19-ти пореден път да почетохме светлата памет на д-р Стефан Черкезов и останалите наши самоотвержени герои. Организацията от страна на ВМА, както винаги, бе безупречна.

Присъстваха министрите на отбраната и на здравеопазването, столичният кмет Й. Фандъкова, началникът на ВМА, ръководствата на БЛС, БЧК, синдикатите, кандидатът за столичен кмет Вили Лилков (който също бе сред учредителите през 2005).

На 18 октомври ще се навършат 60 години и от гибелта на м. с. Стефка ДИМИТРОВА, 22-годишна операционна сестра от Пловдив, алпинистка, която загива при опит за спасяване на оплел се във въжетата си алпинист над хижа “Рай” в Карловския Балкан. По наше предложение Операционната зала на Първа хирургия при УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив вече носи името й; благодарим на ръководителя ѝ проф. Божидар ХАДЖИЕВ за отзивчивостта.

Докато има такива синове и дъщери, готови да жертват живота си за другите, България няма да загине. Бог да прости нашите непрежалими герои! ДА ЖИВЕЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ!

П. П. В същия ден планинският спасител от БЧК – София Александър ИЛИЕВ се удави в Черно море, спасявайки сина си от бурните му вълни. Даде му живот втори път, но загуби своя; каква злочеста съдба!

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.