Създаване на отличие за лекарска всеотдайност и етика “Д-р Стефан Черкезов”

На вниманието на Министър проф. Христо Хинков

На вниманието на Председателя на БЛС д-р Иван Маджаров

На вниманието на Генералния директор на БЧК проф. Красимир Гигов

На вниманието на Председателя на ЦКПЕ проф. Мая Аргирова

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

На 15 август се навършват 60 години от подвига на най-големия герой на лекарското съсловие д-р Стефан Черкезов, който спасява 47 души от пламнал автобус и единствен почива от тежките си изгаряния.

В негова чест и памет през 2005 г., със съдействието на МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите, “Мати Болгария” и ВМА създадохме уникалния за ЕС Ден на Спасението, който, пак по наше предложение, внесено от министър Десислава Атанасова, бе официализиран от Министерския съвет (Решение 1039/28. 12. 2012), с което България стана единствената страна в ЕС, а вероятно – и в света, която почита паметта и делото на своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот. Издирили сме имената на над 160 лекари, починали при спасяване, над 50 от които са хирурзи (в т. ч. 20 от “Пирогов”); а по време на Ковид-епидемията изгубихме около 100 колеги.

С цел утвърждаване авторитета на съсловието, ви предлагаме:

Да създадем съвместно Отличие за лекарска всеотдайност и етика “Д-р Стефан Черкезов”, с което на тази дата да се удостояват български лекари, самоотвержено доказали тези качества при спасяване на своите пациенти с риск за собственото си здраве и живот, и оцелели.

За пръв негов носител предлагаме доц. Дончо Дончев, УНГ от ВМА, който през най-големия и опасен пик на епидемията на два пъти се включва доброволно, по собствено желание, в Ковид екипи, и двата пъти преболедува инфекцията много тежко, заразен от своите пациенти, но после, макар и недоизлекуван, неколкократно дари от своята плазма за вливане на други пациенти, вместо да я ползва само за себе си. Колегата Дончев неведнъж е участвал и в задгранични мисии на ВМА в най-опасни участъци.

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.