Министър Хинков: Отрасловият съвет подкрепи балансираното увеличение в заплатите на ЦСМП

В края на втория месец от управлението ни, сме постигнали увеличение на заплатите в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) от 22% и увеличение на заплатите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) с 20%, което никак не е малко от гледна точка на желанието да влезем в 3% дефицит. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков на брифинг във ведомството, на който присъства и заместник-министър д-р Бойко Пенков.

Той посочи, че е провел многократни срещи със Синдикат „Защита“, но не разбира методите, които те използват. „И до момента не е ясно какво е представителството на този синдикат. В Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, са национално представените синдикати“, посочи проф. Хинков.

Министърът изтъкна, че предложението на Синдикат „Защита“ е било представено на Тристранния съвет. Извършен е анализ на сумите, предложени от тях, който установява, че те надхвърлят предоставените 30 млн. лева допълнително от държавния бюджет. Освен това чрез така направеното разпределение, се създават диспропорции – увеличение с 330 лева на медицинските сестри и 600 лева на шофьорите, с 400 лева на лекарите и 500 лева на фелдшерите. Ето защо това предложение не е прието на заседанието на Отрасловия съвет.

„Тази есен се планират разговори по новия Колективен трудов договор, но за да има компенсирани промени за заплати, те трябва да се заложат сега“, посочи зам.-министър д-р Бойко Пенков. Той обяви, че гласуваното увеличение на заплатите ще запази баланса между отделните категории служители в спешните звена.

След договорения ръст от 22% на възнагражденията на работещите в спешна помощ, лекар с две специалности ще получава средно 3300 лева, а специалист по здравни грижи – 2245 лв. Основната брутна месечна заплата на шофьорите пък става 1500 лева. „Общата сума, която ще бъде разпределена за работни заплати в ЦСМП от 1 август до края на годината, е около 22 млн. лв.“, обобщи д-р Пенков.

Tags: , ,

Comments are closed.