Проект Балканджийско здраве

Във връзка с демографския срив и най-лошите здравни показатели на българите в целия ЕС: най-ниска продължителност на живота (с по 6-8 години по-малко), най-висока заболеваемост и детска и обща смъртност, както и всеобща липса на здравна култура (особено при под- растващите), предлагам: Град Троян да бъде обявен за Център на Балканджийското здраве.

Критерии:

  1. В училищата да се провежда обучение по Здравно-духовна култура (познания по анатомия и физиология, здравословен начин на живот – без тютюнопушене, алкохол, наркотици и агресия. Не е необходимо разрешение от МОН, защото лекциите може да се провеждат в събота; имам и готово учебно помагало – “Мила Родино”; за здравна, историческа и религиозна култура; може да бъде издадено в прим. 1000 бр. тираж и разпространявано предизборно в училищата; няма да струва повече от 2500 лв; все ще се намери спонсор, в името на здравето на децата.
  2. Ежегодно да се провежда Балканджийски Здравно-духовен Събор (пролетен и есенен), с Алея на здравните книги и здравословни балканджийски храни (сливов пестил, мармалад, пастърма, суджук и пр.; разбира се – и сливова ракия, която в малки дози е доказано здравословна); състезания по Балканджийски трибой (клякане, лицеви опори, хвърляне на чувал с картофи); Конкурс “Мис Балканджийска крава” (за атракция); Мис Балканджийка и Мистър Балканджия; надпяване; задължително посещение на манастира; колоездачна обиколка на града (Троан се слави със знаменитите си колоездачи; тази традиция трябва да бъде възстановена!); турнир на малки вратички (2 полувремена по 20 минути); измерване на кръвното налягане и т. н. Еденният Събор да се проведе седмица преди изборите!!

3. Ежегодно да се провежда Научен Шипковенски Симпозиум (по неврология и психиатрия, защото едно време това е била обща специалност), посветен на делото на най-големия български психиатър проф. Никола Шипковенски, с международно участие; разбира се – ще е нужна помощта на съответните научни дружества. Вечерта – общоградско събрание за проф. Шипковенски и за инициативата Балканджийски Здравно-духовен Събор и Здравно-духовна култура. В общи линии – това е.

Comments are closed.