Вселенският патриарх – “Доктор Хонорис Кауза” на МУ – Пловдив

Вселенският Патриарх Негово Всесветейшество Вартоломей бе удостоен с най-високото почетно звание на Медицинския университет – “Доктор хонорис кауза”!

Той бе скъп гост на Вечния град, поканен от неуморния му владика Николай. В самия ден на св. Марина Негово Всесветейшество посети Параклиса “Св. Георги Победоносец” в Ректората, където се помоли за здравето на всички лекари, преподаватели и студенти от Пловдив, след което присъства на промоция на дипломантите на ФОЗ, където ректорът на МУ – Пловдив доц. Георги Паскалев, лекар на България, го удостои с най-високото звание. Той го нарече “Зеленият Патриарх” заради организирането на над 30 конгреса, конференции и семинари, посветени на екологичните проблеми. “Днешното Ви посещение в нашия университет ще остане като един от най-големите и светли дни в историята на Медицинския ни университет; то е изключително висока чест за нас; то ни въздига и обдарява с най-високо самочувствие и благодат, прави ни по-горди и значими. Ние сътворихме много неща в духовен и материален план, но най-много ни радва именно Параклисът: през него всеки ден минават стотици вярващи и не толкова вярващи – за да отправят молитва към Бога.

Нищо на този свят не става без Божието благоволение. Най-скъпото човешко богатство днес и всякога е било, е и ще бъде доброто име, човешкото достойнство и уважението, които Вие притежавате. Днес Вие прибавихте и признанието и обичта на академичната общност на МУ – Пловдив и на цялата пловдивска общественост”. Вашето присъствие в нашия град и университет е наситено с много светлина, мъдрост и любов, наситено е с много човешки послания”, заяви ректорът. 

От името на пловдивското лекарско общество, ние връчихме писмо на Негово Всесветейшество със следния текст:

“В Книга “Премъдрост на Иисуса, син Сирахов” от Стария Завет пише:

“В някое време и в ръцете на лекарите има успех, защото и те се молят Господу, за да им помогне да дават на болния облекчение и изцеление за продължаване на живота.”

Добре ни е известно от практиката, че вярващите хора боледуват по-рядко и оздравяват по-бързо; а също – че успехът на нашите ръце и лекарства зависи и от милосърдния Бог, комуто винаги се уповаваме и молим за благоволението му.
Ние, българските лекари, увековечихме паметта и делото на най-великия български светец и небесен покровител на нашия народ св. Иван Рилски Чудотворец, който е бил не само духовен наставник, но и изкусен лекар, като през 1994 г. приехме датата на канонизирането му, 19 октомври, за нашия професионално-съсловен празник – Деня на българския лекар. Защото добрият лекар е най-стойностният член на обществото и земният покровител на своя народ.
Правилникът на пловдивските лекари е емоционално свързан със Светото Писание и следва неговите завети; той гласи:
“Уважавай живота! Обичай болния! Почитай колегата!

Всеки човек има право да боледува и оздравява, да страда и умира с достойнство!”

Tags: ,

Comments are closed.